Повече от 1300 души загинаха на поклонението в Мека Снимка: © Getty Images

Най-малко 1301 души загинаха по време на тазгодишното поклонение в Мека - предимно заради екстремно горещото време - температурите на моменти надхвърляха 50 C. Повече от три четвърти от починалите не са имали официално разрешително за участие и са вървели на дълги разстояния под пряка слънчева светлина и без подходяща защита, съобщи официалната саудитска информационна агенция SPA.

Част от загиналите са били в напреднала възраст или хронично болни.

Хаджът е ежегодното поклонническо пътуване на мюсюлманите до свещения град Мека. Всички мюсюлмани, които имат финансова и физическа възможност, трябва да отидат до Мека в поне веднъж в живота си между 10-ия и 15-ия ден на месеца Зул-Хиджа.

Според властите в Саудитска Арабия тази година са участвали около 1,8 милиона души.

Министърът на здравеопазването Фахд ал-Джаладжел заяви, че са положени усилия за повишаване на осведомеността за опасностите от горещините. По думите му в здравните заведения са били лекувани близо половин милион поклонници, включително над 140 000, които не са били в официалните списъци за поклонението тази година.

  • За да извърши хадж, поклонникът трябва да кандидатства за специална виза.
  • Разрешителните се разпределят сред държавите, в които се изповядва ислям по квотна система и се раздават на физически лица чрез лотария.
  • Въпреки това свързаните с поклонението разходи карат много хора да се опитват да участват без разрешение, въпреки че рискуват да бъдат арестувани и депортирани, ако бъдат хванати.
  • Поклонниците не се страхуват и от смъртта, тъй като се смята за благословия да умреш и да бъдеш погребан в свещения град.

Саудитска Арабия често е обвинявана от международната общност, че не прави повече, за да направи хаджа по-безопасен, особено за нерегистрираните поклонници, които нямат достъп до удобства като климатизирани палатки и официален транспорт.

Рияд предостави официална информация за броя на загиналите едва в неделя - закъсняла реакция в сравнение с тази на много други държави.

В събота египетският министър-председател Мостафа Мадбули отне лицензите на 16 туристически компании и предаде управителите им на прокуратурата за това, че са позволили незаконни поклонения в Мека.

Ден по-рано властите в Йордания съобщиха, че са задържали няколко туристически агенти, които са улеснили неофициалното пътуване на мюсюлмански поклонници. Междувременно тунизийският президент Каис Саид уволни министъра на религиозните въпроси.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Унгария и Словакия искат ЕС да посредничи заради спрения от Украйна петрол от "Лукойл"

Двете страни са готови да отнесат въпроса до съда

20:03 - 22.07.2024
Важно днес

Ръководителката на Сикрет сървис: Стрелбата по Тръмп е най-големият ни провал от десетилетия

Чийтъл е изправена пред нарастващи призиви за оставка

18:30 - 22.07.2024
Важно днес

Мълния уби мъж и дете в Стара планина, друго дете е спасено

Лошо време и трудна достъпност на мястото затруднили спасителната акция

17:12 - 22.07.2024
Важно днес

ДПС-Доган е готово да разговаря за кабинет с третия мандат

Джевдет Чакъров обаче е скептичен за реализацията му

16:39 - 22.07.2024
Живот

БНТ включи Драго Чая от Москва, за да каже, че циркът може да спре агресията по света

Водещият на БНТ отрази цирков фестивал в Русия, макар да не е командирован от телевизията

15:41 - 22.07.2024
Живот

"brat лято" - манията в зелено, която завладя музиката, модата и интернет

Новият феномен тръгна от поп албум и стигна дори до политиката

13:31 - 22.07.2024