Повече от 570  преподаватели от "Харвард" подписаха петиция в защита на президента Клодин Гей Снимка: © Getty Images

Няколкостотин преподаватели от Харвардския университет са подписали петиция, в която се иска от ръководството на учебното заведение да не се поддава на политически натиск за уволнение на президента Клодин Гей.

По време на изслушване в Конгреса миналата седмица Гей, заедно с Елизабет Магил от Пенсилванския университет и Сали Корнблут от Масачузетския технологичен институт, скандализираха с отказа си да отговорят на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява тормоз съгласно университетската политика.

Тримата ректори не дадоха категоричен положителен или отрицателен отговор, а обясниха - по различен начин, но с почти едни и същи думи, че това зависи от "контекста".

Кратко формулираната петиция, подписана от най-малко 570 преподаватели, и била връчена в неделя вечерта на 13-членния управителен съвет на най-старото висше учебно заведение в САЩ, което има право да уволни Гей, предаде Ройтерс.

Петицията идва в отговор на писмо, подписано от повече от 70 американски законодатели, в което се иска управителните съвети на трите университета да отстранят президентите.

"Оставам с впечатлението, че много хора не знаят колко голяма подкрепа има Гей като учен, колега и администратор в университета - включително и от хора, които понякога не са съгласни с нея. Не искаме да я изгубим заради политически трик", категоричен е професорът по история в „Харвард“ и съавтор на петицията Франк Джонсън.

Джонсън все още не е предоставил текста на петицията, но потвърди, че в нея призовават Управителният съвет "да не се поддава на политически натиск, включително на натиск за отстраняване на президента".

Еврейски студенти, семейства и възпитаници обвиняват трите университета от Бръшляновата лига в толериране на антисемитизма, особено в изявленията на пропалестински демонстранти.

Обявената от САЩ и ЕС за терористична организация „Хамас“ нападна Израел на 7 октомври, като уби около 1200 цивилни, а други 240 взе заложници, причинявайки най-кървавата атака в историята на Израел.

През вчерашния ден стана ясно, че президентът на Пенсилванския университет Елизабет Магил е подала оставка. Тя беше и първата от трите жени, която се извини публично.

„Трябваше да подчертая неопровержимия факт, че призивът за геноцид над еврейския народ е призив за най-ужасното насилие, което могат да извършат човешките същества", каза тя.

На този фон американският Конгрес обяви, че започва разследване срещу ректорите на трите учебни заведения след предизвикалото вълна от недоволство тяхно изслушване сред комисията по образованието в Камарата на представителите в САЩ.


Разследване ще покаже има ли антисемитизъм в три университета от Бръшляновата лига

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024