Снимка: © Tesla

Огнеборци в Австралия се надяват да успеят да овладеят пожар, който продължава повече от три дни в щата Виктория. Този път обаче огънят не унищожава природата, а бушува в най-голямата батерия в страната. Батерия, която е в контейнер на Tesla се е подпалила в петък сутринта, докато е била инсталирана в Мурабул.

Огънят бушува през целия уикенд и продължава вече четири дни. Пожарникарите са отваряли вратите на всички контейнери с батерии, за да проверят дали има признаци за други пожари, пушек или дори повишаване на температурата им. “Надявам се до края на деня да сме отворили всички, да няма огън и да можем да заявим, че ситуацията е под контрол”, казва Иън Бесуик от пожарната на щата Виктория в Австралия.

Той обяснява, че огънят всъщност е много по-голямо предизвикателство от обичайните пожари, като причината е сложната природа на батерията. “Това е първият пожар в мега батерия в света, доколкото разбираме”, казва той. Управлението на такъв пожар е по-трудно, защото не може да се използва вода. Единственият ефект от нея би бил да удължи времето, в което огънят гори.

Затова огнеборците търсят съвети от експерти, сред които създателите на батерията Tesla и UGL, които са инсталирали контейнерите с батерии. “Препоръчаният процес е да се охлади всичко наоколо, така че пожарът да не може да се разпространи и да остане да изгори, а вече сме на етапа, в който мислим, че всичко е изгоряло”, обяснава Бесуик.

Веднага след като пожарът утихне и е безопасно ще започне разследване от различни агенции, включително полицията и Tesla. Те ще изследват мястото на пожара, за да открият причината.

Батерията в Мурабул ще бъде най-голямата в южното полукълбо и е част от плановете на австралийското правителство да премине към възобновяема енергия. Пожарът обаче предизвика реакции към правителството да разследва какво точно се е случило, преди да продължи с плановете си.

Батерията с капацитет 300 мегавата се произвежда от френската компания за възобновяема енергия Neoen, като е регистрирана при оператора на енергийния пазар в Австралия на 28 юли. От компанията казват, че няма ранени работници и последствия за енергийната мрежа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти