Пожар в Гърция приближава българската граница Снимка: © Getty Images

Силен пожар в Гърция вече се намира на километър от границата с България, като пожарникарни екипи и горски служители полагат усилия той да не се разрасне на наша територия.

Огънят бушува в планината Орвилос, над Ахладохори в община Синтики. Към момента пожарът е на гръцка територия и се гаси само от два хеликоптера и самолет, тъй като наземните противопожарни екипи не могат да достигнат до местността.

Служители от Държавните горски стопанства в Катунци и Гоце Делчев, както и пожарникари, са на място, за да ограничат разрасването му. Българските екипи са притеснени, че пожарът може да премине на наша територия и потенциално да засегне био резерватът "Али ботуш".

Най-близките села до гръцката граница са Катунци, Голешево и Петрово.

Ситуацията в Ямболско

Борбата с огнената стихия в ямболското село Воден продължава. БНР съобщава тази сутрин, че пожарът има развитие в широколистен масив на около 70 хиляди декара. Очаква се в гасенето днес да се включат четири хеликоптера и два самолета.

В неделя премиерът Димитър Главчев и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов отново ще посетят Воден. Официално от МС съобщават, че министър-председателят ще провери на място изпълнението на поетия от мобилните оператори ангажимент да осигурят клетка, която да обезпечи комуникацията в селото.

Такава вече е монтирана в селото. Съоръжението стартира още снощи първо за абонатите на "А1", а от днес ще осигурява аналогично покритие и за останалите абонати на "Виваком" и "Йеттел".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024