Най-малко 8 са ранените при пожара в техеранския затвор Евин Снимка: © Twitter

Голям пожар е избухнал в затвора "Евин" в иранската столица Техеран, предадоха BBC и Reuters, цитирани от БНР.

Видеа, публикувани в интернет, показват пламъци и дим, който се издига в района.

От сградата се е чувала стрелба, пътищата към затвора са били блокирани, а на мястото са пристигнали много линейки.

В изявление на иранските съдебни власти се посочва, че пожарът е започнал след сбиване между затворници, осъдени за финансови престъпления и кражби. От пожарната служба в Техеран обаче са заявили пред иранските държавни медии, че причината за инцидента се разследва.

По неофициални данни охранителите в затвора са използвали сълзотворен газ за потушаване на напрежението, като са застреляли няколко затворници.

Официалните данни съобщават за най-малко осем ранени при безредиците.

Държавните медии цитираха също неназован представител на иранските сили за сигурност, който заявил, че ситуацията в затвора вече е "спокойна".

Свидетел, цитиран от Reuters, посочил, че пред сградата е имало множество членове на специалните сили, а видеа, публикувани в интернет, показаха как сили за борба с безредиците са влезли в съоръжението.

Затворът Евин е известен с това, че той е основното място, където биват изпращани политически затворници, задържани чуждестранни журналисти и лица с двойно гражданство.

Новините за пожара идват на фона на най-интензивните протести в Ислямската република за последните десетилетия. В събота отново имаше демонстрации в над 10 града в цялата страна.

Повод за масовите протести стана смъртта на 22-годишната Махса Амини, която почина, докато беше задържана от нравствената полиция. Според властите тя е починала от вече съществуващ медицински проблем, но близките ѝ твърдят, че Амини е била бита от полицията.

Междувременно Техеран разкритикува президента на САЩ Джо Байдън за това, че изрази подкрепа за протестите в Иран, които започнаха във връзка със смъртта на младата жена, предават Reuters и БТА, като се позоват на иранската новинарска агенция ИСНА.

По данни на базираната в САЩ правозащитна група ХРАНА най-малко 233 протестиращи са били убити от началото на демонстрациите в Иран на 17 септември.

"Вчера Байдън се намеси в държавните работи на Иран, като изрази подкрепа за безредиците...През изминалите дни американското правителство отчаяно се опитва под различни предлози да провокира вълнения в Иран", каза Насер Канани, говорител на иранското външно министерство.

Протестите във връзка със смъртта на Амини са едно от най-сериозните предизвикателства, с които се е сблъсквала Ислямската република от революцията през 1979 г. насам.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024