Снимка: © БНТ

Служебният външен министър на България – Светлан Стоев – осъди действията на властите в Беларус, които в неделя отклониха самолет на Ryanair в Минск, за да арестуват опозиционния журналист Роман Протасевич.

„За първи път се случва такова нещо. Това е въздушно пиратство, което не знам дали си даваме сметка до какви измерения може да достигне. Освен принудителното кацане на самолета, се появява и въпросът за личните данни на пътниците - кой ги получава, кой има право да разполага с тях, по какъв начин се предоставят на службите. Ако това се превърне в практика, мисля, че сме изправени пред нови предизвикателства във въздушния транспорт“, заяви Стоев на брифинг във вторник.

Той каза, че в 9 ч. сутринта е била проведена среща между ръководителя на Генерална дирекция "Двустранни отношения" Василий Такев с посланика на Беларус у нас.

„Виждате, че и в рамките на Европейския съвет тази тема влезе като тема номер едно, без да е предвидена, и се взеха решения, свързани с възприемането на санкции, които да бъдат приложени буквално в близките дни”, припомни министърът.

Европейските лидери приеха заключения, в които настояват ЕС да затвори въздушното си пространство за авиолиниите на Беларус, както и да бъде отрязан достъпът им до летищата в границите на блока. Искат още европейските авиопревозвачи да избягват полети над Беларус. 

Държавите членки настояват за незабавно освобождаване на Роман Протасевич и приятелката му София Сапега. Предлагат се и нови икономически санкции срещу Минск.

Светлан Стоев заяви, че на борда на самолета на Ryanair, който е летял от Атина до Вилнюс, не е имало български гражданин, каквато информация се появи в неделя.


Кой е арестуваният журналист Роман Протасевич: Гонят го вече цяло десетилетие, а е само на 26


 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МВР поиска да отнеме лиценза за охрана на "Делта гард"

Охранителната фирма стана обект на разследване заради "Осемте джуджета"

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията

Милен Митев e избран за генерален директор на БНР

СЕМ го подкрепи с 4 гласа "За"