ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат България да се откаже от забраната за внос на украинско зърно Снимка: © Screenshot

Срокът за забраната за внос на украинско зърно да не бъде удължавана - такъв проект на решение беше приет в комисията по икономически въпроси в парламента. Това стана с гласовете на ГЕРБ, "Продължаваме промяната-Демократична България" и ДПС.

Трите политически формации са и вносители на предложението, като в проекторешението е внесено в Народното събрание с подписите на няколко депутати, сред които съпредседателите на ПП-ДБ Кирил Петков и Атанас Атанасов, санкционираният по закона "Магнитски" депутат Делян Пеевски, Хамид Хамид от ДПС и Румен Христов и Александър Иванов от ГЕРБ.

В предложението като мотиви в подкрепа на вдигането на забраната народните представители отчитат солидарността на България с Украйна, както и нуждата, че "трябва да се осигурят доставките на селскостопански продукти, за да се гарантира продоволствената сигурност в световен мащаб, без това да поставя в риск конкурентоспособността на българските земеделски производители".

Първоначално забраната беше поискана от България заради недоволство на фермери от по-евтината украинска продукция, която се предлага на пазара и им създава трудности за продажбата на собствената им реколта.

След като беше прието в парламентарната комисия, предложението сега трябва да бъде гласувано и в пленарната зала от всички депутати. Ако бъде одобрено, предвид факта, че вносителите разполагат с парламентарно мнозинство, правителството ще бъде задължено отново да разреши внос на украинско зърно.

Идеята обаче беше посрещната негативно от представители на земеделската индустрия.

"От сутринта земеделският бранш в България е в шок от проекта на решение, в шок е от това, че решението няма анализ, в шок е, че се разглежда в тази комисия. Не знам дали вие като народни представители осъзнавате, че така поставяте под риск земеделските производители", заяви Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Забраната за внос на украинско зърно беше издействана по времето на служебния кабинет, назначен от президента Румен Радев. Подобна стъпка предприеха и други страни в подобна ситуация, сред които Полша и Унгария. Решението у нас беше взето под натиска на зърнопроизводителите, въпреки че производителите на олио имаха различна позиция по въпроса и съобщиха за липса на достатъчно суровина.

Предложението предстои да бъде гласувано в пленарна зала.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024