ПП-ДБ и ГЕРБ са се договорили за областни управители на София и Пловдив Снимка: © Стопкадър БНТ

Първите двама областни управители на София и Пловдив вече са договорени между ПП-ДБ и ГЕРБ - повече от месец след встъпването в длъжност на новия кабинет.

Това беше обявено от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в Народното събрание, но нито той, нито Десислава Атанасова съобщиха имената на избраниците - очаква се те да станат официално ясни, когато премиерът акад. Николай Денков подпише заповеди за назначаването им.

Очаква се в Пловдив да бъде назначен Илия Зюмбилев, председател на БЗНС, който наследи по-ранния лидер Николай Ненчев. Лично той е потвърдил за номинацията пред "24 часа", като казва, че има подкрепа и от ГЕРБ, и от ПП, като е разговарял с Кирил Петков.

За областен управител на София се очаква да бъде назначена Вяра Тодева, която вече заемаше този пост като временно изпълняваща длъжността през 2022.

Частичното деблокиране на процедурата за назначенията е станало под условие - ГЕРБ са оставили титулярните постове да бъдат определени от ПП-ДБ, но искат да назначат свои зам.-управители на двете области.

Борисов е разговарял с Кирил Петков, като му предложил "да дадем пример със София и Пловдив", където председателят на ГЕРБ беше водач на листа в парламентарните избори.

"Дайте вие областни управители, ние ще дадем зам.-областните, да ги отпушим да тръгнат", казва той.

"Днес имаме един прекрасен пример за разбирателство. Стартираме с първите одобрени номинации на областни управители на София и Пловдив. Може би след като бъдат назначени от министър-председателя, ще чуете и имена", беше коментарът на Десислава Атанасова.

До момента няма информация от ПП и ДБ за споразумението с ГЕРБ за областните управители.

Междувременно Бойко Борисов се разграничи от неуспешната номинация на Иванка Динева за управител на Националната здравноосигурителна каса.

"Аз съм посочил само едно име досега - на Димитър Радев (за управител на БНБ). За всички вас, знаем, че той е перфектен банкер, нищо повече", каза той ден след като Динева се принуди да оттегли кандидатурата си заради критики за миналото ѝ като консултант на депутата от ГЕРБ Костадин Ангелов и дисциплинарното ѝ уволнение от Столичната здравна каса през 2022.

Борисов остави на Десислава Атанасова да обяви решението на ГЕРБ да издигне Димитър Главчев за председател на Сметната палата - бившият депутат и председател на 44 НС беше принуден през 2017 г. да подаде оставка от постовете си в парламента заради скандал.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024