ПП-ДБ иска парламентът да работи поне 3 месеца. Радев обаче не е убеден Снимка: © Screenshot

Още при старта на това Народно събрание са поставени ясни цели, но за да може те да бъдат постигнати, е нужно парламентът да работи поне три месеца. Такова искане представиха представителите на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) по време на консултациите с президента Румен Радев.

Във фокуса на срещата беше времето за процедурата около връчването на мандатите. Колко дълъг ще е животът на новия парламент зависи изцяло от тайминга на президента и с каква бързина ще се движи процедурата. От ПП-ДБ искат държавният глава да предостави достатъчно време на 49-ото Народно събрание, за да могат да бъдат приети всички най-важни закони, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, Шенген и еврозоната.

"Това, което обсъждахме около масата на преговорите беше, че имаме нужда от три месеца при една интензивна работа, за да постигнем поставените цели", заяви Николай Денков от ПП-ДБ.

Малко по-рано Радев се срещна и с най-голямата парламентарна група - ГЕРБ-СДС. Нейните представители също поискаха законодателният орган да работи поне до края на май или началото на юни.

В разговорите си с ПП-ДБ обаче президентът не даде ясни знаци, че смята да изпълни това желание. Той припомни, че е решил да разтегне процедурата за съставяне на правителство в предишния парламент, но депутатите не са се възползвали от възможността тогава.

"Аз поех огромен политически риск и за първи път разтегнах процедурата, за да може да се успокоят страстите, за да се състави правителство, за да се приемат същите тези закони. Оочти нищо от това не се случи. Правителство не беше съставено. Законите не бяха приети", заяви Радев.

Държавният глава допълни критиките си с това, че вместо да приема най-важните за страната закони, парламентът се е занимавал с промените в Изборния кодекс и с разпити на служебните му министри.

"Задачите са наистина сложни. Просто моментът е такъв. Струпаха се и правителство, и бюджет, и изключително важни закони. Разбирам, че трябва време, но разбирам че трябва да има и отговорни отношения във всички в този парламент, ако искаме да има правителство и закони", каза Радев.

От ПП-ДБ потвърдиха позицията си и пред президента, че не могат да подкрепят редовен кабинет с мандат или участие на ГЕРБ. Те обаче заявиха готовност да се опитат да реализират такъв с втория мандат.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев назначи нови зам.-министри, сред които и кадър на ГЕРБ

Служебният кабинет назначи двама нови министри

16:04 - 14.05.2024
Важно днес

Служител на ООН е убит при обстрел срещу хуманитарен конвой в Газа

ървият чуждестранен хуманитарен работник на ООН, убит в Газа, е индийски гражданин

15:48 - 14.05.2024
Важно днес

Зелена бюлетина за Народно събрание, синя - за Европарламент. ЦИК представи образците за 9 юни

ЦИК показа хартиените бюлетини и как ще се гласува с машини на 9 юни

15:04 - 14.05.2024
Важно днес

Таксита обикалят сградата на Столична община в протест срещу промените по Патриарха

Водачите на таксита не са доволни от закриването на таксиметрови стоянки в центъра на София

13:20 - 14.05.2024