ПП-ДБ: Нищо не е загубено, има още 7 дни за преговори с ГЕРБ

Лидерите на ПП-ДБ призоваха Мария Габриел и Бойко Борисов да използват времето от проучвателния мандат и да довършат преговорите за правителството, вместо да "взривяват" управлението и да се ходи на предсрочни избори.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че има готовност да се отворят определени позиции за членове на Министерския съвет по предложение на ГЕРБ - освен двете места на Мария Габриел като премиер и външен министър, това са МВР и министерствата на Иновациите, Околната среда, Образованието, Културата.

ПП-ДБ са съгласни и с втората опция за запазване на същия състав на кабинета за още 9 месеца.

Но проблемът, според Асен Василев, е, че ГЕРБ не желаят да подпишат споразумението за договаряне на процедурите за вземане на решения - в това число и за начина на номиниране и избор на членовете на регулаторите. Вместо това ГЕРБ искат подписването да се отложи за "неопределен период".

"Това може да се окаже фалшива криза, но може и тази криза да е реална. Заедно направихме редица законодателни промени, но всичко ще остане на хартия, ако в тези регулатори няма процедура, по която да се изберат независими хора и хора, които няма да слушат телефонни обаждания от която и да е политическа сила. Това ще позволи на България да приключи с прехода. Вярвам, че всички мислим за България и искаме независими институции. Силно вярвам, че ще намерим език, с който това да бъде изразено в споразумението", каза Василев.

Христо Иванов (ДБ) подчерта, че двата преговорни екипа на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са писали заедно "на чисто" текста на проект за споразумение, който да поставя ясни приоритети за регулаторите, съдебната реформа, реформата в сектор Сигурност и борбата с корупцията.

"Не разбирам защо трябва да се подлага под съмнение подписването. Има технологично време той да бъде подписан, три пъти сме минали през този документ. В много висока степен на завършеност е. Ако има конкретни съображения, можем да работим още по него. Нямаше никаква причина да се отказваме от това да го довършим, ако има нужда, и да го подпишем", каза Иванов.

Петков допусна, че преговорният екип на ГЕРБ не е причината за обструкциите срещу споразумението, защото самите представителки на партията са участвали в разработването му: "Когато се осъзнае, че тези номинални решения трябва да станат реални действия, може да са стреснали хора извън преговорния екип".

"Нищо не е загубено, утре Мария Габриел може да вземе мандата, имаме още 7 дни. Нищо не налага да се взривява каквото и да е. Да довършим споразумението, да дефинираме реформите и да продължим управлението, за да не вкарваме държавата в криза", каза още Кирил Петков.

Атанас Атанасов лично се обърна към Борисов да се намеси в преговорите, които са "забуксували на финалната права".

"Знам, че той винаги се интересува от общественото мнение. Последните проучвания казват, че българските граждани не искат предсрочни избори. Да си обясним какви са обстоятелствата, които са ни разделили и да ги решим", каза Атанасов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев предупреди за закъснение на изборния резултат от вота 2 в 1

Според премиера изборните комисии ще трябва да преброят 3 пъти повече числа от друг път

11:59 - 09.05.2024
Политика

Коя е Гордана Силяновска-Давкова - първата жена президент на Северна Македония

Тя отхвърля обвиненията в национализъм, но е против конституционните промени по пътя към ЕС

11:52 - 09.05.2024
Живот

Какъв ще е ефектът от новата организация на движението в центъра на София

Живеещи в района протестират, а отварянето на нови паркоместа е заложник на изборите

11:40 - 09.05.2024
Технологии

Да гласуваш от телефона? В Е-стония това ще е възможно още тази година

Законовите промени в страната ще влязат в сила през октовмри

11:02 - 09.05.2024
Важно днес

Калин Стоянов: Има само два сигнала за "евентуално" купуване на гласове

По думите му "не е от значение" в кои населени места са подадени сигналите, защото "към момента те не са потвърдени".

10:56 - 09.05.2024
Важно днес

Фондацията в памет на Даная внесе 12 000 подписа за реформи в здравеопазването

На 9 май се навършва една година от смъртта на 15-годишната Даная.

10:26 - 09.05.2024
Важно днес

Радев още не е решил дали ще наложи вето на промените в Закона за хазарта

Забраната за реклама на хазарт в медиите не е влязла в сила

09:55 - 09.05.2024