ПП-ДБ предлагат на ГЕРБ да подпишат меморандум или да се отиде на избори "две в едно" Снимка: © Булевард България

Да се отиде на избори "две в едно" през юни предлага съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, ако партньорите в управлението не успеят да изгладят различията си по основните цели за следващите месеци от управлението.

От ПП-ДБ са разбработили проект на меморандум, който да бъде подписан от лидерите на политическите сили и от премиера Николай Денков и който вече е изпратен на вицепремиера Мария Габриел.

"Решихме да направим смяна на посоката. Изработихме документ, който е нашата начална преговорна позиция, и когато го финализираме, той трябва да стане реално договор," обясни Кирил Петков.

В документа ще е посочено, че при ротация сега премиер ще бъде Мария Габриел, а външен министър ще е Николай Денков.

Целта според Петков е да се изработи механизъм за ротация, защото "на никого не му трябва тези драми да се случват на всеки 9 месеца".

"Ще направим всичко възможно следващият премиер да е Мария Габриел, но ако не се споразумеем по ключови реформи, ще предложим на нашите партньори да направим избори "две в едно". Тогава поне да знаем, че няма да харчим парите на хората два пъти и ще намалим срока, в който пак ще влезем в политическа криза," каза още той и уточни, че меморандумът не бива да се приема като ултиматум към ГЕРБ.

В самия документ са записани няколко основни точки:

● прилагане на реформи в областта на ефективното управление;

● продължаване на реформи в правосъдието;

● борба с корупцията;

● укрепване на службите и системите за сигурност;

Едно от основните предложения се отнася до избора на ръководства на регулаторите: предложението на ПП-ДБ е за ясна процедура на всяка номинация, включително проверка за корупция, като разпределението между партньорите при номинациите да бъде поравно.

Предлага се ефективен механизъм за управление на службите за сигурност от изпълнителната власт. Като първи етап ген. Атанас Атанасов (ДБ) определи до месец юни да бъдат приети измененията в законите, което да даде възможност службите за сигурност да бъдат структурирани така, че да изпълняват задачите, поставени от изпълнителната власт.

Другият съпредседател на ДБ Христо Иванов обясни също, че трябва да бъде попълнена Комисията за борба с корупцията, а съдебната реформа да продължи с приемането на нов Закон за съдебната власт.

Според настоящия план около 6 март Николай Денков трябва да подаде оставката на правителството, а след това Мария Габриел да поеме поста му. От ГЕРБ са против Денков за стане външен министър и имат подкрепата на ДПС. Това изглежда основният публичен сблъсък между двете управляващи формации - ПП-ДБ и ГЕРБ - преди ротацията, която трябва са се случи след оставка на Денковото правителство на 6 март, като датата не е изрично фиксирана. Европейските избори ще бъдат на 9 юни. За предсрочен парламентарен вот заедно с тях преди говори и Бойко Борисов - в случай, че няма разбирателство за предстоящите рокади.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024