ПП-ДБ се разколеба за кабинет с ГЕРБ заради действията им да "осакатят" съдебната реформа Снимка: © Булевард България

Правителството с втория мандат на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) отново е под въпрос, след като коалицията даде знак, че няма да състави кабинет с подкрепата на ГЕРБ, ако законопроектите за съдебната реформа бъдат "осакатени".

Разривът между двете формации дойде в четвъртък по време на заседание в парламентарната правна комисия, на която депутатите разглеждаха промените в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс. ГЕРБ, с помощта на ДПС, успя да прокара своя поправка, с която падна изискването председателите на върховните съдилища (ВКС и ВАС) да се назначават и освобождават само с решения на Пленума на съдебния съвет, взето с мнозинство от представители на съдийската квота.

Те ще могат да се избират и освобождават с 13, вместо със 17 гласа, което на практика прави председателите на върховните съдилища по-уязвими. Поправката засяга в сериозна степен независимостта на съдебните органи.

Действията на ГЕРБ бяха остро критикувани от техните потенциални бъдещи партньори - ПП-ДБ. Николай Денков припомни, че един от приоритетите на общата законодателна програма е именно съдебната реформа, а част от промените в законопроектите, гласувани в правна комисия, "буквално осакатяват текстовете"

"Много е важно да видим как ще се развие тази част. Ако отново започнем да подменяме текстовете, започнем да приемаме текстове, които няма да постигнат истинска правосъдна реформа, аз не знам дали бих искал да продължавам в тази посока", каза Денков пред журналисти.

Коалицията на ПП-ДБ излезе и с официална позиция по въпроса и заяви, че "няма да си затваря очите за безобразията в правна комисия".

"От правителството с втория мандат има смисъл само ако законите, които отдавна са на дневен ред и са нужни на българското общество, се гласуват по начина, по който са замислени, а не се осакатяват с фалшиви аргументи", пиша в съобщението.

Лена Бориславова от "Продължаваме промяната" също засегна казуса, като написа в профила си във Facebook, че за тях "правителството не е на всяка цена" - особено с ГЕРБ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024