Дунчев: Единственият шанс за управление на ГЕРБ с ПП е при три-четири условия Снимка: © Getty Images

Смяна на главния прокурор, нова антикорупционна комисия, абсолютни правила за смяна на всички корумпирани кадри в държавната администрация - това са условията, които "Продължаваме промяната" ще изисква да бъдат изпълнени, ако от ГЕРБ искат да формират съвместно управление с тях.

"Ще работим за всеки, който е готов да изпълни тези мерки - даже предварително, а не с обещанието за след три години. Вече понесохме такъв риск да влезем в коалиция с партии, които имат обречено минало, известни зависимости към т.нар. мафия. Заради това ни падна правителството и загубихме първото място на изборите," посочи пред БНТ депутатът от ПП Александър Дунчев.

"За горите имахме проблем с БСП, когато те покровителстваха корупционните схеми на ГЕРБ. Основно се видя, когато атакувахме "Капитан Андреево", където ГЕРБ, ДПС и ИТН реагираха много язвително."

Той коментира ситуацията на фона на потвърдената среща между първите две партии от последните избори, която ще се проведе във вторник във Народното събрание. В нея ще участват Десислава Атанасова, Кирил Петков и Асен Василев и ще се коментират темите за спирането на кражбите, корупцията и демонтирането на всички порочни практики и схеми от последните 20 години, уточни народният представител.

"Изведнъж се разбра, че ако искаме промяна, да спрем кражбите и имаме такива коалиционни партньори, то тогава нямаме никакъв шанс. В момента сме в същата ситуация. Ако влезем във властта заради постове и заради това някой от нас да се облагодетелства, вече да сме го направили, нямаше да губим времето на хората," добави Дунчев. "Вече веднъж изгоряхме от такава схема с коалиция с партии, зависими от мафията. Рано или късно, когато ги подпреш и започнеш да ги изобличаваш, те веднага реагират и те изхвърлят."

Въпреки това депутатът отрече това да означава, че няма повече да се формират подобни коалиции, "защото ние нямаме друг шанс":

"Хората се чудят защо не се разбираме. Не може да се разбереш с партии, които са били обвързани с мафията. Но не можем и сами да управляваме - ние сме едва 50 човека вече, с ДБ едва прекосили 70. Никакъв шанс да сътворим смислено управление. Единствената ни политическа опция, с която да защитим интересите и на всички българи, и на нашите избиратели, е ние да кажем - това са нашите условия, при които можем да работим с всеки."

"Не е нужно да сме в управлението," продължи той. "Ще подкрепяме ГЕРБ, както направихме за еврото, както направихме за оръжията за Украйна. Готови сме да подкрепим ГЕРБ, включително и БСП, когото и да е било, стига да има мерки, които решават проблемите на хората. Има няколко човека от нашата партия, които жадуват за власт и постове, но повечето колеги в ПП и ДБ са там заради хората и ние го показваме всеки ден."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024