ПП и ДБ преговарят за общи листи. "Антикорупционен блок може да спечели изборите" Снимка: © Screenshot

Формиране на "антикорупционен предизборен блок" и общо явяване на предстоящите предсрочни избори на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" - за това преговарят двете формации, потвърдиха бившият председател на парламента Никола Минчев и съпартиеца му в ПП и бивш министър Даниел Лорер в медийни участия в неделя.

За воденето на такива преговори се разбра през седмицата от прессъобщение на "Продължаваме промяната". Съпредседателят на ДБ Христо Иванов коментира в петък, че "трябва да се търси взаимодействие, но за да е работещо то, трябва да се запазят идеологическите физиономии" - особено тази на ДБ.

Блок между ПП и ДБ ще спечели изборите, прогнозира в неделя сутринта Никола Минчев пред бТВ. По думите му патовата политическа ситуация в страната е заради сблъсъка на двата лагера - на реформистките сили - около ПП, ДБ и извънпарламентарни групи, и на статуквото - около ГЕРБ, ДПС и БСП.

На свой ред Даниел Лорер заяви пред БНР, че ПП върви към обявяване на общи листи с ДБ в цялата страна, като ще се търсят и други партньори. Сериозните разговори по темата обаче тепърва предстоят, каза бившият министър.

"Ако ГЕРБ, БСП и ДПС се харесват, защо не започнат да работят заедно сега, а искат да причинят на страната нови избори", попита Лорер и прогнозира, че до местните избори трите партии "ще крият" появилите се взаимни симпатии.

Поводът за думите му са заявките на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който за първи път от 2017 г. участва в лидерска среща и политически преговори по покана на председателката на БСП Корнелия Нинова. Това се случи в петък преди Нинова да обяви, че връща неизпълнен третия мандат за съставяне на кабинет на президента Румен Радев. По време на разговорите Борисов каза, че може би е време партията му да преразгледа решението си да не управлява с БСП, но в бъдеще време. Не изключи и бъдещо общо правителство.

За съвместно явяване на ПП и ДБ на избори се заговори за първи път преди вота на 2 октомври 2022 г.. Тогава инициативата идваше от страна на дясната коалиция - с мотив, че обединение може да победи ГЕРБ. От партията на Кирил Петков и Асен Василев отказаха взаимодействие тогава, а обяснението бе, че общите действия ще са след вота. ГЕРБ стана първа политическа сила, а общият брой депутати на ПП и ДБ в 48-ия парламент е далеч от съставяне на парламентарно мнозинство. Затова и след провала на опита на ГЕРБ за формиране на кабинет дойде и провал на втория мандат, който бе за ПП.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Филмът за Кристиан Таков - подложен на цензура

Разпространители отказват на Веселин Диманов прожекции

16:07 - 27.01.2023

ФК "Левски" осъди расистките изказвания на Гонзо

Фракцията "Ултрас Левски" обаче се оказа недоволна

15:48 - 27.01.2023

Нощният влак София-Варна стана денонощен

8 часа закъснение по трасето, пътниците били принудени да слязат в чакалнята на гара Стряма

14:43 - 27.01.2023

Депутатите приеха символично механизъм за разследване на главния прокурор

Гласуваните промени нямат шанс да бъдат окончателно приети до края на работата на парламента

13:57 - 27.01.2023

НАП е провела 3 ревизии на Nexo заради неплатен ДДС

Проверките на българското дружество са започнали още през март 2021

13:09 - 27.01.2023