ПП и ДБ са готови за кабинет на малцинството. Премиер може да е Асен Василев Снимка: © Булевард България

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" ще работят заедно и ще предложат заедно кабинет на малцинството, ако се стигне до втория мандат, който по конституция ще отиде при партията на Кирил Петков и Асен Василев, ако ГЕРБ не събере подкрепа за свое правителство с първия мандат.

Намерението обявиха лидерите на двеге формации в съвместно изявление в Народното събрание днес.

"Тук сме, за да кажем, че имаме готовност, ако вторият мандат дойде при нас, заедно да работим за правителство на малцинството с ясна визия и план. Трябва да има гаранции и парламентът да покаже, че може да работи в такъв формат", каза Кирил Петков.

По думите му "България стои в политически вакуум", затова се налага да се работи за правителство на малцинството.

Бившият премиер обвини ГЕРБ, че за два месеца след изборите партията не е свършила нищо като първа политическа сила, освен да избере Вежди Рашидов за председател на Народното събрание и да изкара хората на улицата с "опраскването" на Изборния кодекс.

За имена на бъдещи министри по време на изявлението не стана въпрос.

От ПП и ДБ не говорят за имета на бъдещи министри, които биха попаднали в състав на кабинет на малцинството. Според източници на "Булевард България" двете поритически сили обмислят за премиер в подобен кабинет да бъде предложен Асен Василев, а Петков да бъде номинация за силов вицепремиер. Бившият министър на вътрешните работи в кабинета "Петков" - Бойко Рашков, няма да е в евентуален нов състав на изпълнителната власт, твърдят още източниците ни.

Асен Василев очерта кои са големите задачи: във външен план - завършване на евроинтеграцията на България чрез приемането ни в еврозоната и в Шенгенското пространство; във вътрешен план - борба със социалното неравенство, освобождаване на бизнеса от административното бреме и политическия рекет; конституционна реформа на правосъдието, която да премахне недосегаемостта на главния прокурор.

Предстои да се внесе пакет от законопроекти.

Според Василев консултациите при президента са се провалили, за което от ПП държат под отговорност ГЕРБ, които бяха определени като "импотентни да съставят кабинет". Василев каза още, че Радев "трябва да се забърза с мандатите, за да излезе страната от това безвремие."

Според съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов засега не се очертава страната да има редовно управление, извън повтаряне на т. нар. коалиция "хартиена бюлетина" - ГЕРБ, ДПС и БСП.

Според него "Демократична България" и "Продължаваме промяната" ще разчитат на подкрепа на база законодателен пакет, който ще предложат. От подкрепата и задвижването на законопроектите ще стане ясно дали и правителството на малцинството от двете партии може да събере подкрепа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024