ПП иска изслушване на Росен Христов за газовото споразумение с Турция Снимка: © Булевард България

Служебният министър на енергетиката Росен Христов е призован в Народното събрание да даде обяснения за споразумението за природен газ с турската компания "Боташ", обявено на 3 януари.

Депутатите от ПП Васил Стефанов и Калоян Икономов са внесли в деловодството на парламента искане за изслушване по този и още два въпроса:

  • какви договори за доставка на природен газ за сключвани в периода на управление на служебния кабинет от 2 август 2022 до 3 януари 2023 г., с какви контрагенти, количества, тръжни процедури и цени;
  • каква е готовността на България да депозира иск в арбитражен съд срещу "Газпром Експорт", които едностранно прекъснаха снабдяването с природен газ в края на април 2022 г.

Споразумението с "Боташ" беше определено като "историческо" от Христов по време на церемонията по парафирането му в Министерски съвет.

То би трябвало да е с продължителност от 13 години и да даде достъп на "Булгаргаз" до терминалите на Турция за втечнен природен газ. Според Деница Златева - българското дружество има ангажимента да сключи договорите си за доставка, за да получи LNG на турските пристанища. Оттам нататък "Боташ" ще ги транспортира по своята газова инфраструктура до българската система.

Конкретните количества, които могат да се пренесат, варират между 1 - 1,4 и 1,5 млрд. кубични метра годишно , според изказванията на Росен Христов, Деница Златева и турския министър на енергетиката.

Какви са ценовите условия на "Боташ" за тези услуги обаче, така и не е публично известно.

Не е ясно и какви стъпки предприема "Булгаргаз" по линия на изтеклия на 31 декември и неизпълнен изцяло от руска страна договор с "Газпром".

По-рано днес Деница Златева коментира само, че дружеството се консултира с юристи, но предпочете да не дава никакви подробности, за да не влияе на евентуално бъдещо дело.

Златева посочи единствено, че няма нова комуникация с "Газпром" след провала на опитите за разговори в края на лятото от служебния кабинет.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Резников запазва поста си на министър на отбраната на Украйна - засега

Украинският министър посрещна с германския си колега в Киев

20:16 - 07.02.2023

Джордж Клуни снима адаптация на френския шпионски сериал "Le Bureau des légendes"

Един от най-добрите френски сериали започва нов живот

17:07 - 07.02.2023

Джон Малкович като Мерелин Монро и Салвадор Дали в "Квадрат 500"

„Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“ ще краси софийската галерия съвсем скоро

16:45 - 07.02.2023

Украйна назначи нов вътрешен министър и нов ръководител на СБУ

Кадровите смени в правителството на Украйна продължават

16:00 - 07.02.2023

Властта се изненада, че храните поскъпват с до 30% между склада и витрината

Служебният кабинет ще наблюдава, но няма да се меси в ценообразуването

15:43 - 07.02.2023

8 подаръка за Свети Валентин

Облечени в любов. Към себе си.

15:14 - 07.02.2023