ПП иска изслушване на Росен Христов за газовото споразумение с Турция Снимка: © Булевард България

Служебният министър на енергетиката Росен Христов е призован в Народното събрание да даде обяснения за споразумението за природен газ с турската компания "Боташ", обявено на 3 януари.

Депутатите от ПП Васил Стефанов и Калоян Икономов са внесли в деловодството на парламента искане за изслушване по този и още два въпроса:

  • какви договори за доставка на природен газ за сключвани в периода на управление на служебния кабинет от 2 август 2022 до 3 януари 2023 г., с какви контрагенти, количества, тръжни процедури и цени;
  • каква е готовността на България да депозира иск в арбитражен съд срещу "Газпром Експорт", които едностранно прекъснаха снабдяването с природен газ в края на април 2022 г.

Споразумението с "Боташ" беше определено като "историческо" от Христов по време на церемонията по парафирането му в Министерски съвет.

То би трябвало да е с продължителност от 13 години и да даде достъп на "Булгаргаз" до терминалите на Турция за втечнен природен газ. Според Деница Златева - българското дружество има ангажимента да сключи договорите си за доставка, за да получи LNG на турските пристанища. Оттам нататък "Боташ" ще ги транспортира по своята газова инфраструктура до българската система.

Конкретните количества, които могат да се пренесат, варират между 1 - 1,4 и 1,5 млрд. кубични метра годишно , според изказванията на Росен Христов, Деница Златева и турския министър на енергетиката.

Какви са ценовите условия на "Боташ" за тези услуги обаче, така и не е публично известно.

Не е ясно и какви стъпки предприема "Булгаргаз" по линия на изтеклия на 31 декември и неизпълнен изцяло от руска страна договор с "Газпром".

По-рано днес Деница Златева коментира само, че дружеството се консултира с юристи, но предпочете да не дава никакви подробности, за да не влияе на евентуално бъдещо дело.

Златева посочи единствено, че няма нова комуникация с "Газпром" след провала на опитите за разговори в края на лятото от служебния кабинет.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024
Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Политика

Кой ще прави избори или как ГЕРБ оглави почти всички районни избирателни комисии

В 26 от 31 комисии съставът е определен служебно от ЦИК - в полза на ГЕРБ и ДПС

11:03 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024