ПП ще подкрепи решение за даване на оръжие за Украйна Снимка: © Getty

"Продължаваме промяната" ще подкрепи решение за даване на оръжие на Украйна.

Това каза съпредседателят на формацията Асен Василев в интервю за БНР.

В сряда от "Демократична България" казаха, че ще внесе проект за решение за изпращане на военно-техническа помощ за Украйна, веднага след свикването на Народното събрание. Макар и да не бяха конкретнии, ДБ вероятно имат предвид изпращането на военна техника, каквито искания имаше няколко пъти от страна на Киев.

Българският парламент веднъж вече гласува за даването именно на "военно-техническа помощ" за Украйна. Това се случи при предишния състав на Народното събрание. Тогава това беше ограничено до евентуален ремонт на украинска бронирана техника в българските военни заводи.

В 48-ото Народно събрание ПП ще има 53-ма депутати, а ДБ - 20, тоест общо 73 гласа твърдо "за" изпращане на оръжие. ГЕРБ спечели 67 мандата, а ДПС - 36.

"Президентът Радев не подкрепи предложението Украйна да започне процес по членство в НАТО и така надскочи правомощията си, позицията му е изключително грешна и вредна за България", заяви Асен Василев.

Той повтори и тезата на ПП, че правителство без политически фигури не съществува.

"Експертното правителство е една мантия, която да скрие нелицеприятна коалиция. Всяко едно правителство трябва да бъде избрано от политически фигури в парламента и за всеки един вот да получава подкрепа от Народното събрание. Трябва да има ясно изразена политическа отговорност, политическа конструкция и начин на вземане на решенията. Експертно, завоалирано, което няма ясно мнозинство зад него, би било най-вредното нещо за страната. Това означава още безвремие", допълни Василев.

"ГЕРБ трябва да организират процес на договаряне и с ДПС и "Възраждане", с които свалиха правителството. Ако те не успеят, тогава мандатът ще дойде при нас. Тогава ние ще се опитаме да организираме процес. Дали той ще успее - съмнявам се, тъй като с ДБ и БСП нямаме достатъчно депутати. Трудно ще се сглоби нещо, но това не означава, че не трябва да се пробва", обясни още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024
Важно днес

Гешев обвини комисията "Нотариуса" в предизборно шоу, направи свое и закри седянката (Обновена)

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024