ПП готвят кандидат за гуверньор на БНБ с "висок статут в индустрията" Снимка: © Getty Images

"Продължаваме промяната" ще предложат свой кандидат за управител на БНБ - различен от досегашния гуверньор Димитър Радев, който вече получи подкрепата на ГЕРБ.

Финансовият министър Асен Василев обяви, че се готви номинация на човек с "висок статут в индустрията", но името му все още не е обявено.

Попитан дали ПП биха подкрепили отново Радев, Василев го критикува за "известно забавяне в процесите в БНБ във връзка с приемането на еврото", но не дава категоричен отговор.

"Така или иначе трябва да имаме детайлни разговори, за да можем да решим каква номинация бихме предложили и каква бихме подкрепили", казва още той.

Още в края на миналата седмица председателят на ГЕРБ Бойко Борисов анонсира, че Димитър Радев ще е кандидатът на ГЕРБ за още един мандат начело на БНБ - формално неговият изтече още през лятото на 2021 г., но гуверньорът остава на поста си, докато Народното събрание не излъчи друг на негово място.

От ПП разкритикуваха форсирането на процедурата по избора, задействана от ГЕРБ и ДПС, защото това би попречило на включването на кандидати от чужбина.

Парламентарната група дори отказа да влезе в пленарна зала в знак на протест срещу нарушаването на договорката за съгласуване на номинации за ръководители на институции като БНБ, Сметна палата и НЗОК.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024