ПП ще съдят Бойко Борисов заради твърдение относно продажбите на оръжие на Украйна

"Ще му спретнем още едно дело, да си се защити и ако наистина има комисионни, да го докаже"

Това каза пред БНР съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев по повод твърдението на Бойко Борисов, че от продажбата на българско оръжие за Украйна посредници са спечелили 800 млн. лева

Василев предупреди, че лидерът на ГЕРБ ще "има възможност да защити това си твърдение в съда" и изрично уточни, че то е напълно невярно.

По повод разследването на германския вестник "Ди Велт", според което България тайно е покрила 1/3 от нуждите от оръжия и 40% от дизел на украинската армия през 2022, Василев каза, че "сделката е абсолютно ясна - Англия и САЩ купуват оръжие с краен получател Полша. Няма как Корнелия Нинова да е държана в неведение, защото всички сделки минаваха с неин подпис и с подпис на министъра на отбраната".

Според него няма как да има комисионни, при положение че контрагентът е Пентагонът.

Той заяви, че българската оръжейна промишленост е работила на максимално ниво и успяла наистина да помогне на Украйна по начин, по който нито едно дарение не може да го направи, защото българската държава не е в състояние да даде дарение от 2 или 3 милиарда евро на която и да е друга държава, нито е нормално.

"Това са средства, които са влезли в българската оръжейна индустрия и са отишли за заплати и за работа на тези заводи", поясни Василев.

Василев каза, че няма сделка, която да не мине през целия парад на държавата.

"Всичко минава през Междуведомствената комисия, там са представени всички служби. С два подписа се вземат решенията - на министъра на отбраната и на министъра на икономиката", поясни Василев.

Той изтъкна, че условието да не се изпраща оръжие директно за Украйна, е изпълнено и това значително намалява риска за България.

"Това, че парламентът е взел решение за военна помощ за Украйна, не означава, че правителството ще си свърши работата, особено ако не иска да направи това.", каза съпредседателят на ПП.

"Аз не чух възмущение от ГЕРБ от решението на правителството да изпрати консерви с грах и един генератор. Засекретеният списък не мога да го разкривам, но нека да кажем, че не е нещо повече от консерви с грах", отбеляза той.

Миналата година Кирил Петков заведе дело срещу Борисов и за клевета заради твърденията на лидера на ГЕРБ, че предишното редовно правителство е купувало газ на завишени цени заради получавани комисионни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024