PR-ът на ПП обвини Нова ТВ, че разпространява фалшиви новини за теста на Никола Минчев

Говорителят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Александър Бойчев влезе в остър спор с водещите на сутрешния блок на Нова ТВ Виктор Николаев и Мирослава Иванова заради спекулациите около позитивния тест на председателя на 47 НС Никола Минчев за Covid-19.

Поводът за напрежението бяха внушенията, направени едновременно от Костадин Костадинов ("Възраждане") за това, че заболяването на Минчев е "симулирано", и от Костадин Ангелов (ГЕРБ), че имало несъответствия около датата и часа на вземането на пробата му.

Председателят на парламента обяви, че е диагностициран с Covid-19 малко след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност на 10 януари. На 11 януари Десислава Атанасова (ГЕРБ) лансира версия, че председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров също е болен от Covid-19, защото не е присъствал на КСНС.

Дори Бойко Борисов се появи на пресконференция, на която допусна, че карантинирането на президент, премиер и председател на НС е "едно спасително салче" за тях. На 12 януари Никола Минчев реши да публикува разпечатка от резултатите на теста си, за да разсее съмненията, но в социалните мрежи отново избухнаха "догадки", подклаждани от бившия здравен министър на ГЕРБ Ангелов.

Бойчев отново опроверга твърденията за нередности около случая - Андрей Гюров е напълно здрав и в момента се намира в пленарната зала на парламента. Не той, а друг представител на "Продължаваме промяната" е трябвало да участва на КСНС, но е отменил ангажимента си заради заболяване.

Той обясни още, че Никола Минчев е дал две проби за коронавирусна инфекция вечерта на 10 януари, като не е ходил в лаборатории, а е посетен от лекар за вземане на тест. Антигенното му изследване е дало положителен резултат, след което той е направил и още един PCR-тест - отново с потвърждение за коронавирусна инфекция.

"Пробите му са заведени в националната система. Това не е тест, направен в търговска лаборатория. Считате ли, че със симптоми и с охрана на НСО ще отиде в лаборатория, за да си направи тест?", попита Александър Бойчев във включването си.

Александър Бойчев след скандала в Нова ТВ: Съжалявам за тона, но фалшивите новини заглушават истината

Той обвини водещите на "Здравей, България" за това, че са повтаряли спекулациите на "Възраждане" и ГЕРБ, като не са проверили информацията си и са задавали въпроси за пробата на Минчев на депутати от ПП, които няма как да знаят технически детайли около изследването му.

"Това, което вие правите в момента, е абсолютно недопустимо. Вие задавате въпроси на депутати от ПП, които не са в компетенциите на депутатите. Правите внушения, защото вие разпространявате фалшиви новини на други политически партии", каза той в телефонно включване в Нова ТВ, на което Виктор Николаев репликира, че има право да задава въпросите, които сам реши за важни.

"Имам правото да задавам този въпрос, който аз реша. Като PR би трябвало да го знаете.... Ще трябва да свикнете да ви се задават въпроси", каза още той.

Водещите на сутрешния блок обявиха, че са поискали да разговарят лично с Никола Минчев в предаването, но той е отказал. На това PR-ът на "Продължаваме промяната" коментира, че председателят на парламента е болен и затова няма как да участва в медийни интервюта.

"Г-н Минчев е болен. Вие ако сте болен, ще участвате ли в медия, за да разсъждавате за Вашия здравен статус? Г-н Минчев не симулира своя Covid", каза Бойчев.

Той разкритикува телевизията и за това, че не е направила проверка дали Андрей Гюров е болен или здрав, преди да коментират липсата му от КСНС.

"Андрей Гюров е в прекрасно здраве, а вие твърдяхте, че той е болен и е заразил председателя. Вие проверявате ли си информацията, г-н Николаев? Това е недопустимо. Вие сте представител на медия, която твърди, че спазва високи стандарти за журналистическа работа. Вие не си проверявате информацията, че председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" е абсолютно здрав и никога не е боледувал от Covid. Информацията, която беше разпространена от Десислава Атанасова от ГЕРБ, е, че на КСНС е трябвало да присъства представител на партията. Г-н Минчев е казал, че представителят не присъства, защото е болен. Кой е представителят, който трябва да присъства? Вие даже не знаете това, защото не сте попитали. Не сте направили малкото усилие да информирате обществото", каза още Александър Бойчев.

"Разпространението на фалшиви новини е най-голямата грешка на медиите. Това е недопустимо. Вашата медия допуска разпространяването на фалшиви новини", каза още той.

Водещият на "Здравей, България" предупреди Бойчев, че "и в други казуси ще има въпроси, които няма да ви харесват и първо ще трябва да свикнете да ги чувате и приемате, и след това ще трябва да свикнете да давате отговор навреме".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жълт код за опасно време е в сила за 18 области в страната

Предупреждението от първа степен е за валежи и гръмотевични бури.

07:45 - 24.07.2024
Политика

Изтрива ли някой националната памет 

Защо възпитанието в патриотизъм като антагонизъм е залог за бъдещи конфликти

07:40 - 24.07.2024
Важно днес

Бързият влак София-Варна дерайлира в района на гара Своге

Пътници разказват, че първо са усетили силна вибрация и след това един от вагоните е излязъл от релси.

07:25 - 24.07.2024