Лиз Тръс въвежда данъчна политика, която облагодетелства богатите

Британският премиер Лиз Тръс заяви, че е готова да бъде непопулярна с нейната данъчна политика, но е убедена, че в крайна сметка британската икономика ще има полза от това.

В изява пред британски медии в Ню Йорк, където се проведе годишната среща на Общото събрание на ООН, Тръс защити нейните данъчни промени, които правителство ѝ ще обяви в края на седмицата и изтъкна, че ще направи каквото е необходимо икономиката отново да бележи растеж.

Тя отхвърли загрижеността по повод на плановете на правителството да взема още заеми, вместо да облага допълнително печалбите на енергийните компании. Според нея увеличаването на данъците и спорното облагане на енергийните компании или въвеждането на висок корпоративен данък ще доведе до липса на инвестиции и растеж.

Лиз Тръс също защити съобщенията, че министърът на финансите Куази Куартенг ще премахне тавана за бонусите на банкерите, тъй като смята, че "сравнително слабия икономически растеж" е причина за липсата на капиталови инвестиции.

Премиерът обаче призна, че намаляването на данъците непропорционално ще облагодетелства по-богатите.

По-рано Лиз Тръс обеща, че няма да има режим за тока и газа тази зима, както това се планира в някои други държави, като Германия.

Тя допълни, че Великобритания и Западът "не могат да си позволят да застрашат сигурността си в името на евтина енергия" и призова останалите страни да се ангажират с по-нататъшна подкрепа за Украйна, след като Обединеното кралство обяви, че и през следващата година отново ще задели 2,3 милиарда паунда военна помощ за Киев, колкото бе отпусната и тази година.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024