Правната комисия отхвърли предложението за референдум срещу приемане на еврото до 2043 г.

Комисията по правни въпроси ще предложи на Народното събрание да отхвърли предложения референдум на "Възраждане", който би блокирал членството на България в еврозоната до 2047 г.

Само 7 гласа "за" бяха събрани от "Възраждане", БСП и Гроздан Караджов от ИТН.

"Против" гласуваха 8 души от ДПС и ПП-ДБ.

ГЕРБ решиха да гласуват "въздържал се", като избягваха участие в дискусията по съществото на въпроса.

Конституционните експерти, които бяха поканени в комисията - като Наталия Киселова и Пламен Киров, казаха, че исканият от "Възраждане" референдум противоречи на конституцията.

Дадоха и аргументи, като основният е, че присъединяването на България към еврозоната е част от подписания и ратифициран от България договор за членство в Европейския съюз.

При провеждане на референдум срещу еврото може да има сериозни последици за България, предупреди по време на дебатите управителят на БНБ Димитър Радев.

По думите му в предложението на "Възраждане" за допитване до народа по темата има противоречие с международните договори, които България е подписала с ЕС. Противоречия има и с българското законодателство. Нещо повече - по думите му въвеждането на лева като "единствена валута" ще торпилира съществуващата сега по закон неограничена обмяна на левове срещу евро, която е записана във валутния закон.

Гуверньорът каза, че блокирането на процеса по присъединяване към еврозоната в последния етап от процедурата ще подкопае доверието в България и може да направи по-трудно получаването на финансиране от чужбина.

Икономистът от ПП-ДБ Мартин Димитров каза в прав текст, че начинът, по който "Възраждане" иска да проведе референдум срещу еврото, практически застрашава стабилността на валутния борд, който гарантира стабилността на лева от 1997 г.

Вносителите на проекта за референдум от "Възраждане" участваха в дебатите, като твърдят вече, че въвеждането на еврото въобще не е предмет на допитването, а само това кога това да се случи.

Твърдения, които противоречат на публичните и пропагандни заявки, които са правили самите те, докато течеше кампанията за събиране на подписи. Тъй като в залата бяха прочетени цитати от Костадин Костадинов, който твърди, че "еврото е пирамида" и "ще рухне", от инициативния комитет обясниха, че той не е член на инициативния комитет за референдума - затова какво е говорил - няма значение. Всъщност на няколко пъти желаещите допитването се "отрекоха" от представени думи на лидера на партията.

Явор Божанков от ПП-ДБ също извади цитати от представители на "Възраждане" и заяви, че те знаят, че референдумът е противоконституционен, но се опитват да намерят вратичка за заобиколят основния закон.

Навлече си гнева на представители на представящата себе си за националистическа партия, които го заплашваха, че "ще му се стъжни", посегнаха да вземат и телефона му - защото ги снимал, а те не били съгласни. Въпреки че заседанията са публични.

Гроздан Караджов (ИТН) се оказа "за" еврото, но и "за" референдума на Костадин Костадинов.

Той обвини противниците на допитването в това, че се страхували от волята на избирателите и че "се надпреварваме да предпазим народа да не се опари като дете на котлона.

"Народът се учи по този начин - като избира нефелни политици като мен, за да не се обиди някой друг, и като види, че не стават, ги уволнява. Знаете ли каква е разликата дали ние ще вземем това решение или народът? Разликата е, че не ние плащаме сметката, накрая си я плаща народът и се научава, което е огромната полза. Докато се изживяваме като един елит, който може да надмогва дори най-малкия порив на хората - дори да грешат - винаги ще се поражда нова вълна на отрицание", беше коментарът му.

Срокът, в който Народното събрание трябва да се произнесе по искането за референдум за въвеждане на еврото в България не по-рано от 2043 г. изтича на 7 юли, петък. Темата е заложена в дневния ред на Народното събрание именно за тогава. Темата трябваше да бъде обсъдена и от комисията по бюджет и финанси в парламента, но нямаше кворум - депутатите от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС бойкотираха заседанието.

Каквото и да реши залата в петък - да приеме или не решение за провеждане на референдум по искането на "Възраждане" - темата най-вероятно ще стигне до Конституционния съд. Той има право да се произнесе дали даден референдум е законен преди провеждането му или не.

Да влязат референдумите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024