Правосъдният министър за визитата на Гешев в Страсбург: Там бяха много изненадани Снимка: © Nova/screenshot

В комисията LIBE към Европарламента са били много изненадани, че при течаща процедура във Висшия съдебен съвет главният прокурор Иван Гешев е решил да отиде при тях. Това каза министърът на правосъдието Атанас Славов в ефира на Nova тази сутрин.

Славов се е включил онлайн в закритото заседание на комисията, за да резюмира какво се е случило на заседанието на ВСС, на което бе взето решение за предсрочното отстраняване на Гешев. По думите на министъра главният прокурор е имал на разположение 30 минути, а е приключил изказването си за около 15 минути.

Председателстващата г-жа ин‘т Велт е била много изненадана от действията на Гешев, каза Славов. „Вие хем сам сте тръгнал по собствена воля, а после претендирате, че е нелегитимно и са ви съдили във ваше отсъствие“, цитира я той и напомни, че през последните дни в България се създаде изкуствено усещане, че главният прокурор е бил длъжен да го направи.

Относно твърденията на Елена Йончева за „важни и смущаващи факти“, изнесени от Гешев, министърът обясни, че двете изслушвания са били разделени. „Чух някакви неща. Но важното е не да се създава усещане, че има нови и нови разкрития, а да се работи и има нови обвинителни актове“, смята Славов.

Според правосъдния министър най-големият проблем на прокуратурата е селективното включване или изключване. „Когато решат – работят. Сега видяхме една свръх активност в последните седмица, но какво правиха в изминалите 3-4 г. под негово ръководство? Защо сега се сетихте? Този въпрос беше отправен към Гешев и на изслушването му в Страсбург. Нека той да дава отговорите. Няма разумен отговор на този въпрос“, каза Славов.

На въпроса кой трябва да замени Гешев министърът отвърна, че решението е на ВСС. „Не е моя работа да казвам кое да е това лице. Но не трябва да има съмнения за неговия професионализъм. Това ще върне доверието в институцията“, смята министърът.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024