Снимка: © Булевард България

„Престрелките“ между прокуратурата и служебния вътрешен министър Бойко Рашков продължават – държавното обвинение атакува силовия вицепремиер заради това, че е осъществил „грубо посегателство“ върху независимостта ѝ.

Поводът за публикуваната декларация в сайта на българската прокуратура е интервюто на Рашков пред БНР в понеделник сутрин. В него министърът каза, че ПРБ бездейства по някои от случаите за търговия на гласове в страната. Добави, че трябва да се предприемат незабавни кадрови мерки срещу редица прокурори, които са допуснали нарушение на закона и са уронили престижа на съдебната власт.

Той атакува Висшия съдебен съвет, който „няколко години безучастно гледа какво става в прокуратурата и не изпълнява ролята си на висш орган на съдебната власт". Освен това заяви: „Главният прокурор е този, който командва Иван Гешев – а именно човекът, който вчера се изказа от Рибарица за случаи, за които не би следвало да има информация. Това е Борисов“.

Според обвинението – интервюто му съдържа „негативни коментари и оценки относно работата на прокурори в страната по конкретни досъдебни производства за престъпления, свързани с изборните права на гражданите“.

„Прокуратурата на Република България заявява, че ще защити и ще застане зад всеки магистрат, който изпълнява служебните си задължения при спазването на закона, съобразно принципите на правовата държава. Считаме, че цитираното изявление представлява опит за грубо посегателство върху независимостта на прокуратурата и е опит за неправомерно влияние и вмешателство в осъществяване на функциите на магистратите при вземане на решения по конкретни досъдебни производства, което е в противоречие с конституционно установения принцип за разделение на властите. По този начин се засяга независимостта на прокуратурата, цели се уронване на престижа на съдебната власт и се нарушава принципа на върховенството на правото“, пишат от държавното обвинение.

Те казват, че независимостта е „право на прокурорите и следователите, чието осигуряване е отговорност на всички държавни институции“.

"Опитите на представители на политическите среди у нас да застрашават нейната независимост чрез натиск представлява недопустима намеса в осъществяване на конституционно определените правомощия на магистратите. Надяваме се, че няма да бъдат възродени отдавна отминали и отречени от времето недемократични практики, противоречащи на конституционно установените принципи на правовата държава, целящи дискредитиране на органите на съдебната власт", допълват още от прокуратурата.

Те казват, че ще изпратят позицията си до президента, Европейския парламент, Европейската комисия, посолствата на държавите членки на Европейския съюз в България, както и до посолствата на САЩ и на Обединено кралство Великобритания.

Малко по-късно през деня говорителят на главния прокурор Сийка Милева заяви пред bTV, че органите на МВР „следва да изпълняват указанията на съответните наблюдаващи прокурори, а не обратното“. Та добави още, че било констатирано забавяне от страна на органите на МВР при сезирането и докладването на материали във връзка с „евентуално извършени престъпления против политическите права на гражданите“.

Прокуратурата и Рашков влязоха в челен сблъсък още в събота, когато в Пловдив беше задържан мъж, организирал схема за купуване на гласове. Според министъра – те били за партия ГЕРБ.

Тогава прокурор от града омаловажи ъбраните доказателства и обяви, че „категорично няма никакви данни да става въпрос за купуване на гласове на изборите, които предстоят на 11 юли".

Обвинението се разграничи от МВР и по уличаването на бивш вътрешен министър в участие в дискусии за предполагаемо привличане на 15 000 македонски граждани с български паспорт в деня на изборите на 11 юли. 


Борисов: "Ще ни подхвърлят някой лев и ще кажат, че купуваме гласове"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти