Рашков: В Пловдив са се купували гласове от името на ГЕРБ, трима са задържани в Хасковско Снимка: © Булевард България

"В Пловдив са се купували гласове от името на партия ГЕРБ, разкрили са го полицейските служители в града“ – това обяви вътрешният министър Бойко Рашков два дни след като стана ясно, че в Пловдив е арестуван мъж, заподозрян в търговия с гласове.

Малко по-късно през деня той заяви, че трима души в Хасковско са били задържани за търговия с гласове - отново в полза на ГЕРБ. В имущества на лица, свързани с партията в този район, са открити списъци с 28 хиляди избиратели. По първоначални данни - те са ползвани в предходните избори и е подготвено тяхното използване и за изборите следващата неделя. "Преценете какво означава такъв огромен брой избиратели за район като Хасково", каза вътрешният министър.

Относно случая в Пловдив - МВР и прокуратурата влязоха в челен сблъсък – обвинител от града омаловажи събраните доказателства и обяви, че „категорично няма никакви данни да става въпрос за купуване на гласове на изборите, които предстоят на 11 юли". Вместо това става дума за данни за евентуално престъпление, свързано с вота на 4 април.

В неделя Бойко Борисов атакува Рашков с коментар за откритите при арестувания в Пловдив „11 броя стъклени дамаджани с течност с миризма на алкохол“. „Вижте какви акции правят - с дъх, с миризма на алкохол. Рашков е като мечка стръвница, ако има алкохол, ще го намери. Само ни плашат“, каза бившият премиер по време на среща с поддръжници в Костина Рибарица.

Според Рашков – прокуратурата се управлява от Борисов, защото той няма как да знае какво става по една проверка на обвинителите в Пловдив. „Тази връзка е много странна, вече е дразнещо - кой според вас е Прокурорът в държавата? Главният прокурор е този, който командва Иван Гешев – а именно човекът, който вчера се изказа от Рибарица за случаи, за които не би следвало да има информация. Това е Борисов“, каза вътрешният министър в интервю за БНР в понеделник.

„Прокуратурата ще разкрие дали дамаджаните имат някакво правно значение, това ще се види. Борисов може да даде отговор на този въпрос. Прокуратурата трябва да даде повече информация оттук насетне", каза Рашков.

Служебният вътрешен министър посочи, че държавното обвинение трябва да каже дали за Пловдив вече има образувано разследване. От прокуратурата обявиха само на 3 юли, че са били уведомени за схемата и не посочват въпросната политическа партия.

„До онзи ден се казваше, че там били неясни нещата, че нямало данни, че ръководството на МВР било така обърнало нещата, че полицаите да разследват без прокурорите. Това е абсолютна лъжа. На прокурорите вчера е докладвано, че има доказателства за Пловдив, разследването върви, има разпитани и свидетели. Става ясно, че са се купували гласове по 30 лв., така че Борисов, когато говори за дамаджани, да има предвид, че има няколко хиляди души, които са били обект на купуване на гласове във връзка с изборите на 4 април", поясни още Рашков.

"МВР е имало данни за тези лица, които са обект на претърсване, много преди тази случка (б.а. - в Пловдив), но върху тези лица очевидно е имало чадър. Акцията на 1 юли, която започнахме, има сериозни резултати и това е плод на МВР, не на прокуратурата и не на Борисов", каза още Рашков.

На въпрос на БНР дали МВР работи заедно с прокуратурата, Рашков заяви категорично, че това е факт. "Има образувани вече дела. В Бургас има 9 досъдебни производства и това са предизборни престъпления - три от тях са бързи производства. Става дума за купуване на гласове на предстоящите избори на 11 юли".

Той съобщи и за случай от последните дни, при който в къща в свиленградско село са открити фирмени касови книги с обороти, както и списъци с имена на 28 хиляди избиратели в района.

В неделя пред „Дарик“ министърът каза, че по случаите с търговия на гласове, по които колегите му от МВР работят, има доминация на една партия, но тя щяла да стане ясна след изборите на 11 юли.

Вчера прокуратурата и МВР действаха в синхрон, за да разкрият организирана престъпна схема за купуване на гласове за 11 юли в община Етрополе. Задържан е мъж на 35 години, който заедно с още едно лице е организирал попълването на декларации от страна на хора в Етрополе и с. Малки Искър, които са декларирали съгласие, че могат да бъдат регистрирани като застъпници на посочена в документите политическа партия. Обещано им е да получат по 50 лева, ако гласуват за нея.

Прокуратурата съобщи и за задържан в Лом тази неделя. Досъдебното производство е образувано за предлагане на имотна облага с цел упражняване на избирателно право по определен начин.

„Поредната груба манипулация на предизборния щаб на Румен Радев в лицето на служебния кабинет. Време е Бойко Рашков да спре да разказва и да започне да доказва твърденията си”, заявиха от ГЕРБ пред NOVA.

„Ние повече от всички искаме ред и да не се купуват гласове. Местните структури на ГЕРБ да внимават да не ни подхвърлят някой лев. Първо на Рашков ще му замирише на алкохол, после на едни 20 лева, ще намерят две банкноти по 20 лева. Ако не беше трагично, щеше да е много забавно“, каза Борисов в неделя.


Борисов: "Ще ни подхвърлят някой лев и ще кажат, че купуваме гласове"



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

120 млн. лв. инвестиции  и 12 нови магазина планира BILLA в България през 2024 г. 

През март компанията отчита дефлация в цените на стоките на годишна база

16:04 - 24.04.2024
Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024