Снимка: © Getty Images

Прокуратурата и МВР този път са действали в синхрон, за да разкрият организирана престъпна схема за купуване на гласове за предстоящия вот на 11 юли в община Етрополе.

Прокурорът от града Христо Христов обяви, че за 72 часа е задържан мъж на 35 години, който ръководи схемата. Той е представител на фирма за бързи кредити. Заедно с още едно лице е организирал попълването на декларации от страна на граждани в Етрополе и с. Малки Искър, които са декларирали съгласие, че могат да бъдат регистрирани като застъпници на посочена в документите политическа партия.

Не се съобщава коя е формацията, но анализът на прокуратурата е показал, че на хората им е обещано да получат по 50 лева, ако гласуват за нея на изборите след седмица.

По информация на БНТ - гласовете са били купувани за партия, останала малко под прага от 4% за влизане в парламента на изборите на 4 април. Националната телевизия посочва и името на арестувания - Кирил Киров.

„По производството са извършени претърсвания и изземвания в обекти, жилища, работно помещение, ползвани от лицето. Иззети са множество веществени доказателства, направени са разпити на свидетели, включително пред съдия. На 6 юли е трябвало да бъде уточнено кога сумите да им се преведат“, каза прокурор от Етрополе пред журналисти.

„Това явно е нова схема, която досега не сме имали. Иззети са празни бланки и 61 броя попълнени декларации с данни на хора в Етрополе и Малки Искър. Те са подписани от тези лица“, добави обвинителят.

Броят на изборните секции на територията на община Етрополе е 19, а попълнените декларации са три пъти повече.

На въпрос дали извършителите са опитали да направят параван с обяснението, че това ще е хонорар за застъпниците на въпросната партия, прокурорът отвърна, че „засега няма такива насоки и данни“.

Арестуваният гражданин е с наложено административно наказание глоба по чл.78 от НК в миналото и е осъждан за управление на моторно превозно средство без регистрация.

„Образуването на производството стана след получена оперативна информация от органите на МВР и справка, след които са направени претърсвания и изземвания“, казаха от прокуратурата в Етрополе.

Това е първият случай, в който обвинението не се разграничава от МВР по сигналите за купуване на гласове. В събота прокуратурата и вътрешното министерство влязоха в челен сблъсък след арест на мъж, заподозрян в Пловдив. Прокурор от града омаловажи събраните доказателства и обяви, че "категорично няма никакви данни да става въпрос за купуване на гласове на изборите, които предстоят на 11 юли". 

МВР и прокуратурата влязоха в сблъсък след арест на мъж, заподозрян в купуване на гласове

Преди дни вътрешният министър Бойко Рашков уличи бивш свой колега на поста в участие в дискусии за предполагаемо привличане на 15 000 македонски граждани с български паспорт в деня на изборите на 11 юли. Ден по-късно говорителят на главния прокурор Сийка Милева обяви напълно противоположна версия. В позиция на Милева се твърдеше, че "за разлика от предишни избори, до момента МВР не е разкрило групи за купуване на гласове".

Прокуратурата съобщи и за задържан в Лом тази неделя. Досъдебното производство е образувано за предлагане на имотна облага с цел упражняване на избирателно право по определен начин. Обвиняемият е предложил на пет човека от монтанско село парична сума, за да гласуват за определена партия на изборите на 11 юли.

Рашков заяви, че повечето случаи, по които работят колегите му в противодействие на търговията с гласове, се наблюдава доминация на една партия. Името ѝ обаче ще бъде разкрито след вота. "Образувани са множество досъдебни производства, но вместо съдействие, срещаме по-скоро противодействие от прокуратурата", заяви вътрешният министър пред "Дарик радио".


Безпочвените атаки на Борисов преди изборите: "Ще ни подхвърлят някой лев и ще кажат, че купуваме гласове"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности