Борисов: "Ще ни подхвърлят някой лев и ще кажат, че купуваме гласове" Снимка: © Facebook.com/Boyko Borissov

„Вижте какви акции правят - с дъх, с миризма на алкохол. Рашков е като мечка стръвница, ако има алкохол, ще го намери, ако заровите горе една дамаджана, направо там ще отиде. И това ще мине. Плашат ни. Не им се иска да имат опоненти. Така е било навремето, така искат да го направят и сега“.

Това са думите на Бойко Борисов, с които откри срещата си със симпатизанти на ГЕРБ в местността Костина Рибарица край Тетевен, като част от предизборната кампания за вота на 11 юли. Бившият премиер стартира директно с атака към служебното правителство и вътрешния министър Бойко Рашков, чието ведомство обяви ден по-рано, че е арестувало 40-годишен мъж в Пловдив заради предполагаемото му участие в схема за контролиран вот.

Оказа се, че в описа на иззетите от него три тефтера с адреси, имена и цифри имало „11 броя стъклени дамаджани с течност с миризма на алкохол“, което стана повод Борисов да говори с насмешка за акцията. Докато МВР провежда редица проверки и опитва да предотврати контролирания и купен вот, прокуратурата (обвинявана от Рашков, че саботира работата на ведомството) омаловажи събраните доказателства и каза, че няма данни за купуване на гласове за предстоящите избори.

„Мъката им е голяма. Очакваха да ни сгънат, но партията излезе по-силна от всякога. Искаха за дни да ни отнемат всичко направено“, каза Борисов от сцената в Костина Рибарица, с ръце в джобовете на дънките си и облякъл жълта риза с навити ръкави.

Той за пореден път лансира тезата, че промените в изборното законодателство, предвиждащи задължително гласуване с машини, ще доведат до „фалшифициране на изборите“.

„Въпросът е сега да се избавим от този страх, който на Радев четниците се опитват да внушат. Те са опасни хора и не са за подценяване. Като гледат пълните ни зали и как се събират хората навсякъде, им е много трудно и с много мъка ще фалшифицират изборите. Не по друг начин, а чрез машините. Ще слагат наблюдатели на метър, два, да гледат за кого гласуват хората, уж да помагат. Оставете хората да избират как искат да гласуват“, каза лидерът на ГЕРБ.

Според него машините били предпоставка за фалшификации и затова нидерландският премиер Марк Рюте казал „да се махнат устройствата“, „щото хората се съмнявали“. „Немският парламент също забрани категорично да се гласува така. Но ние го правим. Това е единственият шанс да победят ГЕРБ. На хартия хората са с нас, направеното е толкова много, че не може да го зачеркнеш“, заяви Борисов, който само преди дни допусна гаф, като каза, че партията му построила над "половин милиард километра" магистрала.

Над половин милиард км. магистрала и 555 555 шарана

Въпреки думите му – на последните избори на 4 април стана повече от ясно, че злоупотребите при гласуване с хартия могат да са много повече, отколкото с машини, след редица сигнали за нередности за контролиран и купен вот.

Освен това - на 2 юли българският Конституционен съд излезе с решение, в което отхвърли искането на ГЕРБ да бъде обявено, че замяната на хартиеното гласуване с машинно е в противоречие с основния закон. В решението бе посочен и казусът в Германия: „Противно на поддържаното в искането, както актът на гласуване, така и неговото отчитане от външна страна могат да бъдат наблюдавани и проверявани от самия гласоподавател, без това да изисква специални технически познания и умения. Поради това аргументацията в основата на Решението на Конституционния съд на Федерална република Германия от 3 март 2009 г. по дело 2 BvC 3/07 е неотносима към оспорената уредба на машинното гласуване в българския изборен закон".

„На всички други избори сме говорили какво ще правим. Сега нямаме реален противник – Слави Трифонов за две кампании само веднъж се появи пред студенти в Пловдив. Брошурите на ИТН са като за студенти втори курс, по нито една важна тема нямат решение. „Да, България“ се интересуват само кой е главният прокурор. Ако е Христо Иванов, веднага им свършва кампанията. Той иска само това, да може да обвинява. Видяхте какво стана на Росенец, една уйдурма си направиха с ДПС. Шушукат си в парламента, никой не ги закача ДПС, вече са готини. Важно е да не е ГЕРБ“, твърди Борисов.

Именно неговата партия обаче беше свързана с ДПС и Делян Пеевски, заради което той освободи трима министри през лятото на 2020 г.

Лидерът на ГЕРБ атакува и служебния кабинет заради Плана за възстановяване, по който България трябва да получи солидно европейско финансиране. Той все още не е внесен в Европейската комисия, защото по него се нанасят корекции заради „неадекватните“ точки в документа, заложени в него от предишните управляващи, както казват от изпълнителната власт.

„Един лев не е дошъл“, твърди Борисов, но преди около месец вицепремиерът от служебния кабинет Атанас Пеканов заяви, че е заварил Плана за възстановяване във формат „чернова“. Все пак страната ни може да получи до 13% от общо заложените 12,6 млрд. лв. от Европа до края на годината.

Бойко Борисов не пропусна да атакува и разследващите журналисти, които му били „интересни“, защото „за тях разследване е само ако има какво да разследва около ГЕРБ“.

„На тях дори не им стана интересно, че шефът на данъчното си е прехвърлил фирмата и е откраднал милиони“, каза той по адрес на новия директор на НАП Румен Спецов. „Нямат намерение да намерят човека, на когото е прехвърлил фирмата – жив ли е, умрял ли е. Имотите на Бойко Рашков – за телевизиите не съществува това, не ги интересува. Я да направят разследване на Фонд „Земеделие“ и какви хора са там“, каза Борисов под аплодисментите на привържениците му.

Фирмата „Гранекс Трейдър“ на Спецов стана една от водещите теми в медиите, въпреки думите на лидера на ГЕРБ. Партията му обвини шефа на НАП, че се е разделил с компанията и я продал на социално-слабо лице, за да не се налага да изплаща дълговете ѝ към агенцията, които се равнявали на над 1 милион лева. Финансовият министър Асен Василев назначи проверка по случая.

Борисов обаче не споменава нищо за милионите авансови плащания, извършени от „Автомагистрали“ без никакви видими ефекти, за незаконните трансплантации в болница „Лозенец“, станали по време на управлението му, както и за това, че само три от 9 участъка на АМ „Хемус“ се строят въпреки авансите за фирми. Не коментира неправомерното разпределяне на средства по младежките програми в Министерството на спорта при Красен Кралев, за Българската банка за развитие и изоставените „ремонтирани“ язовири, за които говори министърът на икономиката Кирил Петков.

ММС проверява как Кралев е отпуснал авансово 11,5 млн. лв. на нови дружества в рамките на седмица

„На финансите им оставихме толкова пари, че до края на годината да могат да плащат и 50 лв. на пенсионерите, и да продължат ваксинационната кампания, нито едно от това не правят. Искам пенсионерите да знаят – Covid няма да си отиде, моля ви, отидете да се ваксинирате. Ще стане така на есен да управляваме и ще легнем пак болни. Сега има 3 млн. от най-добрите ваксини в света. Използвайте времето, есента ще е тежко. Ваксинирайте се, защото ще ми трябвате за работа – един в строителството, един в земеделието“, заяви лидерът на ГЕРБ, предвещавайки победа за партията му на изборите и бъдещо управление.

Не е истина, че добавката по 50 лв. за пенсионерите е спряла - тя беше удължена от служебното правителство до края на мандата му.

По отношение на имунизациите - здравният министър Стойчо Кацаров организира нов консултативен съвет от известни личности като Нана, Марта Вачкова и Графа, които да убедят хората в безопасността на Covid-препаратите. Отделно МЗ извършва проверка за извънредната смъртност в страната по време на пандемията, допусната заради грешките във ваксинационната кампания именно на бившите управляващи.

Нана, Графа и Марта Вачкова влизат в обществения съвет за промотиране на ваксините

Борисов не е доволен и от уволнението на кадрите по високите етажи в повечето министерства. „Сякаш хората, които уволнява служебният кабинет, не са живи същества, сякаш нямат роднини, деца. На Мая Манолова и Драго Стойнев близките им работеха съответно в МС и в Митниците. Не сме ги барнали. Сега башибозук навсякъде. Навсякъде жандармерия, полиция, да плашат хората“, твърди бившият премиер.

„Ние повече от всички искаме ред и да не се купуват гласове. Местните структури на ГЕРБ да внимават да не ни подхвърлят някой лев. Първо на Рашков ще му замирише на алкохол, после на едни 20 лева, ще намерят две банкноти по 20 лева. Ако не беше трагично, щеше да е много забавно“, каза Борисов в поредната си безпочвена атака с липса на доказателства.


Прокуратурата и МВР този път в синхрон: Разкриха схема за купуване на гласове в Етрополе


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024