Снимка: © ММС

Министерството на младежта и спорта извършва проверка по 14 договора на обща стойност 11,5 милиона лева, сключени с новорегистрирани дружества в рамките на 7 дни през декември 2020 г. Те са били подписани от бившия спортен министър Красен Кралев (ГЕРБ).

Договорите са по обществени поръчки за строителство и ремонт на физкултурни салони, за които третият кабинет на Бойко Борисов отпусна преди година общо 25 милиона лева за 50 училища.

Служебният министър на спорта Андрей Кузманов заяви, че според анекс към договорите плащанията трябвало да се правят поетапно, но парите били преведени авансово на 100 процента, без да се знае кога проектите ще бъдат завършени.

"Много интересни факти се разследват за 14 договора с дружества, регистрирани по Закона за задълженията и договорите (ЗЗД). Повечето са подписани между 23 и 29 декември на обща стойност 11,5 млн. лв. Седем от тях са с един и същи човек, намиращ се на един и същ адрес“, каза Андрей Кузманов пред Нова ТВ.

Той не разкри имената на бенефициентите, но добави, че е имало и други подобни договори с други дружества. Сумите по отделните споразумения били най-често между 800 хил. лв. и 1 млн. лв.

„Дружествата са регистрирани в периода ноември-декември. Издават първа фактура, подписват се договорите. В деня на всеки един договор се подписва и анекс, който казва кога ще се изпълни той. По всички тях парите се превеждат 100% авансово, при положение че е записано, че плащането е поетапно. Пише и че изпълнението започва чак когато има готова скица, строителна виза и така нататък, а това не се знае кога ще бъде“, каза Кузманов.

„Тези дружества трябваше до вчера да ми изпратят на какъв етап се намират с проектите и какво са направили. Проверката тече и тя не е реваншизъм. Ние сме длъжни пред държавата и обществеността да сме открити и да се спазва законът“, добави той.

Красен Кралев беше обвинен от служебното правителство заради неправомерно раздаване на средства по Националната програма за изпълнение на младежки дейности, при която процент от данъците от хазарта се разпределят в подкрепа за проекти, чиято цел е да се борят срещу зависимостите при младежите. Стана ясно, че ММА-федерацията, ръководена от Станислав Недков – Стъки, е получила по това перо общо около 160 хил. лв., без да е показала убедителни резултати и покриване на изискванията.

От фондации-фантоми до Стъки: Кой "усвоява" парите от Националната програма за младежки дейности

При Кралев федерацията е усвоила и над 170 хиляди лева от 2017 г. по Програма за развитие на спорта за високи постижения.

Стъки влезе в конфликт с говорителя на правителството Антон Кутев, като нахлу в студиото на Нова ТВ преди седмици и прекъсна интервюто му, обвинявайки го в изнасяне на „невярна информация“. След това Недков организира протест на ММА състезатели в спортното министерство и нахлу в кабинета на Андрей Кузманов.

Стъки на разпит в полицията, обяви се за българския Навални

„Не съм в конфликт с председателя на ММА-федерацията. Недков има проблем с предшественика ми Красен Кралев, който е отпускал тези суми. Те не са давани незаконно. Въпросът е, че олимпийски федерации като тези по тенис на маса и колоездене са получавали много малко", каза Кузманов.


Спортният тотализатор е работил от 10 г. с фирма на Васил Божков

5 млн. лв. раздадени... "Не с лошо"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%