Преброителите тръгват по домовете от 18 септември въпреки удължения срок за онлайн регистрация Снимка: © Булевард България

Преброителите започват обход по домовете в цялата страна от утре (18 септември), въпреки че електронното преброяване на населението беше удължено до края на месеца – 30 септември.

От Националния статистически институт (НСИ) обявиха в сайта си, че преброителите ще посещават жилищата между 8 и 20 ч. в периода 18 септември – 3 октомври включително. Ще има обход и в събота, неделя и в празничните дни.

Задачата на преброителите е да опишат всички жилищни сгради, необитаваните жилища и да преброят домакинствата, които не са се регистрирали онлайн или не възнамеряват да го направят електронно до 30 септември.

Електронното преброяване е активно в сайта Census2021.bg. В първите дни от пускането на платформата тя стана жертва на няколко хакерски атаки, но няма изтичане на данни и проблемите бяха отстранени. Това беше причината от НСИ да удължат процеса до края на септември.

Вижте как да попълним онлайн анкетата тук:

Преброяване 2021: Как да се регистрираме и да попълним анкетата онлайн

„Преброителите ще разполагат с уникалните кодове на електронно преброените домакинства. Въпреки това съветваме хората да пазят кода, който са получили, след като са се преброили онлайн”, казват от НСИ.

Това може да създаде проблеми, ако преброителят мине през съответния адрес, преди хората от домакинството да са се преброили онлайн и да са получили уникален код от системата. В такъв случай ще трябва да има второ посещение на адреса.

Хората, които правят обход по домовете, са инструктирани да спазват всички противоепидемични мерки и разполагат със защитни средства.

Преброяването се провежда на всеки 10 г. от НСИ и по закон е задължително. Глобата за отказ от участие е 160 лв.

Към 13.00 ч. в сряда са се преброили около 840 хиляди души, разпределени в близо 370 хиляди домакинства, показва статистиката на НСИ.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" запали и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024