Снимка: © census2021.bg

От 7 септември до 3 октомври 2021 г. ще се проведе 18-ото поред преброяване на населението и жилищния фонд в България.

В полунощ на 7 септември отваря онлайн системата за попълване на електронна преброителна карта. Електронното преброяване ще бъде достъпно на територията на цялата страна и от Националния статистически институт (НСИ) препоръчват на хората да използват именно този метод.

Първоначално срокът за онлайн попълването беше до 17 септември, но ден преди изтичането му той беше удължен до края на месеца - 30 септември.

Промяната се налага, тъй като в първите дни от процеса информационният сайт, през който се влиза в системата, беше атакуван нееднократно.

Преброяването на населението ще продължи до 10 октомври с обход по домовете (срокът беше удължен от Министерски съвет), но гражданите биха могли да се преброят и в един от 20-те подпомагащи центъра на НСИ.

Преброяване 2021: Проблеми със страницата в Census2021.bg заради хакерска атака

Още една хакерска атака от Китай срещу системата на преброяването, няма изтичане на лични данни

Преброяването се провежда на всеки 10 г. от НСИ и по закон е задължително. Глобата за отказ от участие е 160 лв.

Електронната система е на сайта Census2021.bg, като също така е достъпна от сайта на НСИ. След попълване на онлайн картата, потребителят получава уникален код с 15 знака, който предава на преброителя.

За преброяването онлайн човек се нуждае само от валиден български документ за самоличност. Данните от него не се съхраняват и не могат да бъдат споделяни, а се използват само за статистически цели. За електронно преброяване е нужна регистрация в сайта, където се изисква ЕГН, номер на документ за самоличност и валиден e-mail адрес. Следва потвърждаване на имейл, след което може да се пристъпи към същинската част на попълването.

С една регистрация се преброява едно жилище и всички лица, които живеят в него. Не е необходимо всеки член на домакинството да прави отделна регистрация. Порталът функционира 24 часа в денонощието, а попълването на електронната карта отнема около 15-20 минути, в случай че домакинството е съставено от 3-4 души, обясни зам.-председателят на НСИ Диана Янчева, цитирана от Нова ТВ.

Картата е разделена на четири основни раздела – адрес, жилище, домакинство и население. Има и пети раздел – временно присъстващи, но той се попълва само ако при преброяването в жилището има хора, които обичайно не живеят там – например гости за няколко дни.

В раздела за жилището се попълва дали то е държавно, общинско или частно, каква е площта му и броя стаи, има ли изолация, достъпно ли е за хора с увреждания, и др. Тази част се попълва, независимо дали сте собственик, наемател или ползвател.

В друг раздел е информацията за броя на хората и домакинствата, които обитават жилището. Домакинството може да се състои от хора, които живеят заедно и имат общ бюджет, или от самостоятелен човек. В едно жилище може да има и повече от едно домакинство, ако отделните хора нямат общи разходи.

В електронната карта се попълват данни за всеки от живеещите в жилището, като се изискват техните ЕГН и имена.

Следват въпроси за етническа принадлежност, майчин език и религия. Чрез тях гражданите се самоопределят, но могат да посочат и „не желая да отговоря“ или „не мога да определя“. Попълват още информация дали, къде и какво работят и учат.

Българските граждани, които временно отсъстват от страната към референтната дата на преброяването (отсъстват за по-малко от 1 година), ще бъдат преброявани. Тези, които пребивават постоянно в чужбина, ще бъдат обект на преброяване в страните, в които живеят, съобщават от НСИ. Военните, моряците, международните шофьори и пилотите се броят в семейните си жилища.

Всеки попълнен раздел се запаметява с бутона „Напред“. Ако няма отчетена онлайн активност повече от 30 минути и разделът не е запазен, информацията от него няма да бъде съхранена. Информацията може да се попълва на части и с прекъсвания, но на потребителите се препоръчва да преминат цял раздел преди това.

За въпроси към НСИ всеки може да се обади на тел. 02 9078 430 или на *2021 (безплатно, от 9 до 21 ч.).

Получените от преброяването данни ще бъдат основа за вземане на информирани управленски решения, разработване на стратегии и конкретни национални и регионални секторни политики от централните и местните органи на управление в страната.

Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна си върна ключовия град Лиман (Обновена)

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Ювал Ноа Харари разказва историята на човечеството – този път обаче в книга за деца

Писателят обяснява на по-малките за света, в който живеем, войната и климатичните промени

Запознайте се с "Optimus" - хуманоидният робот на Мъск, който ще "трансформира цивилизацията"

Роботът ще стане част от ежедневието на милиони хора и ще "трансформира цивилизацията", смята предприемачът.

Руски знамена, естрадна музика и викове "ура": Пищна церемония в Москва в чест на анексираните територии

Кремъл организира специален патриотичен концерт по повод незаконното анексиране на 4-те украински области

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.

МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията

Според президентът на МОК спортът трябва да бъде "нещо, което все още обединява хората и човечеството"

"Blonde" съживи мистериите около Мерлин Монро, но възмути някои зрители

Биографичният филм за Мерлин Монро се изкачи до върха на филмовата класация на Netflix още в първия ден, в който беше пуснат в платформата

Росен Христов: Пускането на интерконектора е стъпка напред, но не решава всички проблеми

Той определи интерконектора, по който ще тече азерски газ, като "много важен" за страната и за Европа.