Снимка: © Булевард България

Още в първия ден от началото на онлайн преброяването на населението се появиха проблеми в страницата за попълване на електронната анкета – Census2021.bg.

Преди обяд и в обедните часове тя или не се отваряше, или се чакаше твърде дълго, за да зареди. В първия случай се показваше съобщение, което гласеше, че „страницата в момента е офлайн“. Това се дължеше на хакерска атака, обяви на пресконференция зам.-председателят на НСИ Диана Янчева. "Взети са мерки, хакерската атака е отразена още от първата степен на защитата, а тя е четиристепенна. Смятам, че няма да имаме проблеми", каза тя. От НСИ изключиха да има изтичане на данни.

Системата не успяваше да обработи всички заявки. „Веднага щом сайтът се възстанови, автоматично ще бъдете прехвърлени“, гласеше още съобщението в сайта Census2021.bg.

Още една хакерска атака от Китай срещу системата на преброяването, няма изтичане на лични данни

В някои случаи страницата зареждаше за няколко минути, но имаше известни проблеми и с линка за верификация, който потребителите получават, след като се регистрират. Там също се наблюдаваше забавяне след активирането му.

По-късно се появи и друг проблем. "Регистрацията в електронната система "Преброяване 2021“ е невъзможна поради технически проблем с обмена на информация между регистрите (системата REGIX)", съобщиха от НСИ около 14:30 ч. Eкипи от експерти на институциите работят за отстраняване на проблема.

От Държавната агенция електронно управление заявиха за bTV, че не е имало хакерска атака, а претоварване на сървърите, което довело до срив в системата.

"Първата регистрация беше още в първата минута. До 7 ч. имаме преброени 3571 души, като почти половината са в София  - 1503. Във Варна са 321, в Бургас – 241, в Пловдив - 229”, разкри председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски. Той, заедно с вицепремиера по управление на европейските средства Атанас Пеканов, откриха официално „Преброяване 2021“ на пресконференция. 

От НСИ се надяват 70% от българите да се преброят онлайн.

„Само преброяването ще ни даде пълната картина за страната ни – от най-големия град до най-малкото селце. Като икономист, а и в ролята си на вицепремиер и на експерт, аз наистина вярвам, че само така можем да взимаме правилните решения. Само ако знаем всичко за страната, можем да търсим правилните политики, работещите и ефективни стратегии. Преброяването ще повиши представителността на взетите решения”, каза Атанас Пеканов.

Преброяването на населението се провежда от 7 септември до 3 октомври. Онлайн системата отвори в полунощ в понеделник срещу вторник и ще е активна до 00:00 ч. на 17 септември.

От 8 ч. на 18 септември до 20 ч. на 3 октомври ще се проведе преброяване с преброители и посещение на жилищата и домакинствата. Ако човек не се включи в преброяването онлайн, ще трябва да очаква посещение от анкетьор. Преброяването се провежда на всеки 10 г. от НСИ и по закон е задължително. Глобата за отказ от участие е 160 лв.

Прочетете тук как да попълним електронната анкета:     

Преброяване 2021: Как да се регистрираме и да попълним анкетата онлайнАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти