Снимка: © Булевард България

Още в първия ден от началото на онлайн преброяването на населението се появиха проблеми в страницата за попълване на електронната анкета – Census2021.bg.

Преди обяд и в обедните часове тя или не се отваряше, или се чакаше твърде дълго, за да зареди. В първия случай се показваше съобщение, което гласеше, че „страницата в момента е офлайн“. Това се дължеше на хакерска атака, обяви на пресконференция зам.-председателят на НСИ Диана Янчева. "Взети са мерки, хакерската атака е отразена още от първата степен на защитата, а тя е четиристепенна. Смятам, че няма да имаме проблеми", каза тя. От НСИ изключиха да има изтичане на данни.

Системата не успяваше да обработи всички заявки. „Веднага щом сайтът се възстанови, автоматично ще бъдете прехвърлени“, гласеше още съобщението в сайта Census2021.bg.

Още една хакерска атака от Китай срещу системата на преброяването, няма изтичане на лични данни

В някои случаи страницата зареждаше за няколко минути, но имаше известни проблеми и с линка за верификация, който потребителите получават, след като се регистрират. Там също се наблюдаваше забавяне след активирането му.

По-късно се появи и друг проблем. "Регистрацията в електронната система "Преброяване 2021“ е невъзможна поради технически проблем с обмена на информация между регистрите (системата REGIX)", съобщиха от НСИ около 14:30 ч. Eкипи от експерти на институциите работят за отстраняване на проблема.

От Държавната агенция електронно управление заявиха за bTV, че не е имало хакерска атака, а претоварване на сървърите, което довело до срив в системата.

"Първата регистрация беше още в първата минута. До 7 ч. имаме преброени 3571 души, като почти половината са в София - 1503. Във Варна са 321, в Бургас – 241, в Пловдив - 229”, разкри председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски. Той, заедно с вицепремиера по управление на европейските средства Атанас Пеканов, откриха официално „Преброяване 2021“ на пресконференция.

От НСИ се надяват 70% от българите да се преброят онлайн.

„Само преброяването ще ни даде пълната картина за страната ни – от най-големия град до най-малкото селце. Като икономист, а и в ролята си на вицепремиер и на експерт, аз наистина вярвам, че само така можем да взимаме правилните решения. Само ако знаем всичко за страната, можем да търсим правилните политики, работещите и ефективни стратегии. Преброяването ще повиши представителността на взетите решения”, каза Атанас Пеканов.

Преброяването на населението се провежда от 7 септември до 3 октомври. Онлайн системата отвори в полунощ в понеделник срещу вторник и ще е активна до 00:00 ч. на 17 септември.

От 8 ч. на 18 септември до 20 ч. на 3 октомври ще се проведе преброяване с преброители и посещение на жилищата и домакинствата. Ако човек не се включи в преброяването онлайн, ще трябва да очаква посещение от анкетьор. Преброяването се провежда на всеки 10 г. от НСИ и по закон е задължително. Глобата за отказ от участие е 160 лв.

Прочетете тук как да попълним електронната анкета:

Преброяване 2021: Как да се регистрираме и да попълним анкетата онлайнАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Всичко тепърва предстои" за Слави Трифонов, след като ИТН изпадна под 4%

Нито дума за крайния резултат от изборите, провокирани от ходовете на ИТН

Кейт Бланшет се устремява към трети "Оскар" с новия си филм

Изглежда, че Бланшет има всички шансове да вземе трета статуетка с ролята си в „Tár“

Иван Костов: Никой няма да посмее да управлява, Борисов се страхува, че ще падне до една година

"Щом ГЕРБ, ДПС и Възраждане свалиха кабинета, нека сега да управляват. Вярно е, че това може да е "коалиция от ада", но това е казал българският избирател"

БСП отказва коалиция с ГЕРБ и ДПС в 48 Народно събрание

"Категорично оставки няма да подаваме"

Жълтите павета стигнаха и до прокуратурата след видео как се троши паве с чук

"Трейс Груп Холд" получава глоба от 100 000 лв. за увреждане на керамичната настилка

Мая Манолова ще получава държавна субсидия с 1.01% от гласовете

"Възраждане" ще разполага с 2 млн. лв. годишна субсидия

Тежките критики на Кадиров към Кремъл нанесоха удар по пропагандата в Русия

Загубата в Лиман подтикна чеченския лидер да заговори и за ядрено оръжие

България е изгубила над 844 000 души за 10 г.; Видин е останал без 25% от хората си

Преброяване 2021: Висока смъртност, ниска раждаемост и емиграция на активните хора в чужбина