Снимка: © Булевард България

След сутрешната хакерска атака на 7 септември срещу системата за преброяване на населението Census2021.bg е последвала още една. Около 19:30 ч. вчера е имало атака, засечена от Китай, но няма изтичане на лични данни.

Това обяви пред bTV зам.-директорът на Националния статистически институт (НСИ) Дияна Янчева.

„Това са наистина неприятни събития. Както съобщих вчера сутринта, имаше опит за атака, която беше блокирана. Колегите и специалистите взеха съответните мерки, беше ограничен капацитетът на самата връзка към системата, за да може да се справим при нов проблем. В течение на деня имаше големи струпвания на желаещи, които искаха да се преброят онлайн, но поради тези ограничения трябваше да чакат дълго време“, заяви тя.

Преброяване 2021: Проблеми със страницата в Census2021.bg заради хакерска атака

„Имахме проблеми със свързаността с другите бази данни на другите институции, с които работим. Снощи в 19:30 отново бяхме атакувани – това си е инцидент. Докладвахме го в Държавната агенция електронно управление (ДАЕУ) и в Съвета по киберсигурност. Същността на атаката бе да се задръсти трафикът, който беше 7 пъти по-силен от този сутринта. Сутринта атаката беше от Швеция, вечерта – от Китай“, каза Янчева.

Тя посочи, че хакерите не са достигнали до вътрешността на системата, няма изтичане на лични данни на хората и преброяването не е спирало, въпреки че процесът е бил сериозно забавен.

Извършителят на хакерската атака срещу сайта за преброяване у нас най-вероятно е българин, смята Любомир Тулев - експерт по киберсигурност и бивш служител на ГДБОП. „Почти съм убеден, че той е българин. Този човек може да бъде във всяка една точка на света, стига да има интернет достъп и да разполага с необходимите знания. Разбира се, трябва да разполага с достъп до такава ботнет мрежа, която лично той е изградил или съответно я е закупил, защото такава ботнет мрежа дори може да бъде закупена в тъмния интернет просто за нуждите на неговото ползване“, каза Тулев, като обясни, че атаката може да се извърши от мрежи, които използват хиляди заразени компютри в други държави. Именно поради тази причина официалните данни сочат, че атаките идват от Швеция и Китай.

Във вчерашния ден сайтът Census2021.bg не зареждаше дълго и показваше съобщение, че „страницата в момента е офлайн“. Потребители се оплакаха от проблеми с кода за верификация и забавяне след активирането му. По-късно се появи и друг проблем – технически, заради обмена на информация между регистрите.

Към 8 ч. в сряда сайтът за преброяването функционира нормално.

Преброяването на населението се провежда от 7 септември до 3 октомври. Онлайн системата отвори в полунощ в понеделник срещу вторник и ще е активна до 00:00 ч. на 17 септември.

От 8 ч. на 18 септември до 20 ч. на 3 октомври ще се проведе преброяване с преброители и посещение на жилищата и домакинствата. Ако човек не се включи в преброяването онлайн, ще трябва да очаква посещение от анкетьор. Преброяването се провежда на всеки 10 г. от НСИ и по закон е задължително. Глобата за отказ от участие е 160 лв.

Прочетете тук как да попълним електронната анкета: 

Преброяване 2021: Как да се регистрираме и да попълним анкетата онлайнАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти