Още една хакерска атака от Китай срещу системата на преброяването, няма изтичане на лични данни Снимка: © Булевард България

След сутрешната хакерска атака на 7 септември срещу системата за преброяване на населението Census2021.bg е последвала още една. Около 19:30 ч. вчера е имало атака, засечена от Китай, но няма изтичане на лични данни.

Това обяви пред bTV зам.-директорът на Националния статистически институт (НСИ) Дияна Янчева.

„Това са наистина неприятни събития. Както съобщих вчера сутринта, имаше опит за атака, която беше блокирана. Колегите и специалистите взеха съответните мерки, беше ограничен капацитетът на самата връзка към системата, за да може да се справим при нов проблем. В течение на деня имаше големи струпвания на желаещи, които искаха да се преброят онлайн, но поради тези ограничения трябваше да чакат дълго време“, заяви тя.

Преброяване 2021: Проблеми със страницата в Census2021.bg заради хакерска атака

„Имахме проблеми със свързаността с другите бази данни на другите институции, с които работим. Снощи в 19:30 отново бяхме атакувани – това си е инцидент. Докладвахме го в Държавната агенция електронно управление (ДАЕУ) и в Съвета по киберсигурност. Същността на атаката бе да се задръсти трафикът, който беше 7 пъти по-силен от този сутринта. Сутринта атаката беше от Швеция, вечерта – от Китай“, каза Янчева.

Тя посочи, че хакерите не са достигнали до вътрешността на системата, няма изтичане на лични данни на хората и преброяването не е спирало, въпреки че процесът е бил сериозно забавен.

Извършителят на хакерската атака срещу сайта за преброяване у нас най-вероятно е българин, смята Любомир Тулев - експерт по киберсигурност и бивш служител на ГДБОП. „Почти съм убеден, че той е българин. Този човек може да бъде във всяка една точка на света, стига да има интернет достъп и да разполага с необходимите знания. Разбира се, трябва да разполага с достъп до такава ботнет мрежа, която лично той е изградил или съответно я е закупил, защото такава ботнет мрежа дори може да бъде закупена в тъмния интернет просто за нуждите на неговото ползване“, каза Тулев, като обясни, че атаката може да се извърши от мрежи, които използват хиляди заразени компютри в други държави. Именно поради тази причина официалните данни сочат, че атаките идват от Швеция и Китай.

Във вчерашния ден сайтът Census2021.bg не зареждаше дълго и показваше съобщение, че „страницата в момента е офлайн“. Потребители се оплакаха от проблеми с кода за верификация и забавяне след активирането му. По-късно се появи и друг проблем – технически, заради обмена на информация между регистрите.

Към 8 ч. в сряда сайтът за преброяването функционира нормално.

Преброяването на населението се провежда от 7 септември до 3 октомври. Онлайн системата отвори в полунощ в понеделник срещу вторник и ще е активна до 00:00 ч. на 17 септември.

От 8 ч. на 18 септември до 20 ч. на 3 октомври ще се проведе преброяване с преброители и посещение на жилищата и домакинствата. Ако човек не се включи в преброяването онлайн, ще трябва да очаква посещение от анкетьор. Преброяването се провежда на всеки 10 г. от НСИ и по закон е задължително. Глобата за отказ от участие е 160 лв.

Прочетете тук как да попълним електронната анкета:

Преброяване 2021: Как да се регистрираме и да попълним анкетата онлайн



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024