"Предателството" на Меган предизвика скандал в британска телевизия: Водещ напусна студиото на сутрешния блок Снимка: © Getty Images

Интервюто на Меган Маркъл и принц Хари пред Опра Уинфри, в което херцогинята на Съсекс обвини британското кралско семейство в расизъм, предизвика скандал в една от най-големите телевизии на Острова.

Водещият на сутрешния блок „Good Morning Britain“ Пиърс Морган напусна студиото на ITV след спор с ко-водещия Алекс Бересфорд, а по-късно се разбра, че повече няма да води предаването.

Това беше телевизията, която излъчи интервюто на Меган и Хари на 8 март във Великобритания. Тогава Морган нарече думите на Маркъл „позорно предателство срещу Кралицата“ и направи дълъг монолог, в който критикува съпругата на принц Хари.

Във вторник Бересфорд му се противопостави и обяви, че причината за „избухването“ на Морган бил неуспешният му опит да започне връзка с Меган в миналото. „Разбирам, че не харесваш Маркъл, казвал си го ясно няколко пъти по този канал. Разбирам, че имаш лична връзка с Меган, или си опитал, а тя те е отрязала. Това е нейно право. Казала ли е нещо лошо за теб след това? Не е, а ти продължаваш да говориш против нея“, каза 40-годишният водещ по време на дискусия относно интервюто.

Морган веднага му отвърна: „Аз приключих. Ще се видим по-късно. Съжалявам, не мога да го направя“ - и напусна собственото си студио.

Самият Морган е признавал, че е излизал на среща с актрисата преди няколко години. В колонката си в Daily Mail я нарича "невероятна" и е на нейна страна до 2018, когато я обвинява за лошите отношения с баща ѝ Томас.

След напускането на журналиста Бересфорд продължи пред останалите си колеги в ефир: „Това е абсолютно дяволско поведение. Съжалявам, но Пиърс говори редовно толкова дълго, че ние просто трябва да стоим тук и да го слушаме. Изключително трудно е да стоим отстрани и само да гледаме“.

В предаването „Good Morning Britain“ в понеделник Морган обвини открито Меган Маркъл. Съпругата на принц Хари се разплака пред Опра Уинфри и каза, че кралското семейство не я е защитило от атаките на таблоидите и дори обмисляла самоубийство по време на бременността със сина ѝ. Добави, че фамилията отказала кралска титла и охрана на Арчи, а в двореца се чували притеснения дали кожата му няма да бъде черна заради афроамериканския произход на Маркъл.

Великобритания отвръща на удара: За кое е права Меган Маркъл и за кое не е

„Толкова съм ядосан, че направо ще кипна. Гади ми се от това, което току-що видях“, каза в ефира на ITV 55-годишният Пиърс Морган, влизайки в спор с друга ко-водеща – Сюзана Рийд.

„Това е удар по нашата монархия и по кралската фамилия. Те нападнаха всички и фактически определиха всеки член на кралското семейство като защитник единствено на бялата раса. Не смятам, че това е приемливо. Вече виждам начина, по който изказванията се представят в Америка и по света“, заяви журналистът.

Д-р Шола Мос-Шогбамиму, която е писател, адвокат и активист за правата на жените, се включи в ефир и нарече водещия „лъжец“ и „позор“. Той обаче продължи с тирадата си: „Кралицата е на 94. Принц Филип е на 99 и лежи в болница вече четвърта поредна седмица. Какво ли си мислят?“.

Сюзана Рийд не позволи Морган да довърши изречението си и разговорът им приключи, а реакциите в социалните мрежи показаха, че повечето хора са против водещия. „Най-накрая някой сложи Пиърс Морган на мястото му“, пише един от потребителите в Twitter, а друг добавя: „Good Morning Britain“ просто не е за гледане. Какъв стресиращ начин да започнеш деня си“.

Британските вестници пишат, че към медийния регулатор Ofcom вече са подадени редица сигнали за санкции срещу ITV заради поведението на Морган. Той е журналист и писател, който се появява по ITV всяка седмица от понеделник до сряда. Започва каиерата си като редактор в таблоиди като The Sun и Daily Mirror, а през 1994 г. става главен редактор в "News of the World" на Рупърт Мърдок. Продължава да води собствено токшоу по ITV, а от 2011 до 2014 има предаване и по CNN. Бил е в журито на "Америка търси талант" и "Великобритания търси талант".

Тирадата в понеделник не беше единствената му сериозна критика срещу Меган и Хари. В Twitter журналистът написа, че очаква подобни „подли и разрушителни глупости“ от страна на Маркъл, но е „срамно“, че принц Хари ѝ позволил да напада така монархията. „Твърде късно е Меган да получи номинация за „Оскар“, добави той.

Към позицията му се присъединиха още бившият изпълнителен директор на таблоида The Sun Дан Уутън и бившият кореспондент на Observer в Долната камара на парламента Андре Уокър, който нарече интервюто „драматично по американски“.

Британската благотворителна организация „Mind“, бореща се срещу проблемите с психичното здраве, обвини журналиста. Според тях е „разочароващо“, че той не е повярвал на твърденията на Меган Маркъл, че е обмисляла самоубийство. Те цитираха думите на Морган, който казва: „Не вярвам и на една дума, която тя казва. Няма да ѝ повярвам, дори ако ми прочете прогнозата за времето“. От ITV все още нямат официална позиция.

Дъщерята на Мартин Лутър Кинг – Бърнис, и редица защитнички на правата на жените застанаха зад Маркъл. Президентът на САЩ Джо Байдън обяви чрез говорителя си, че подкрепя всеки, който събере кураж да говори за психическите си проблеми. Прессекретарят му Джен Саки описа двамата херцози като „граждани, изразяващи историята и проблемите си“.

От Бъкингамския дворец все още няма официална позиция, като според медиите във Великобритания кралица Елизабет II не възнамерява да гледа публичната изява на Меган и Хари.

Във вторник сутрин гост в предаването „Good Morning Britain“ беше бащата на Маркъл. Той и Меган са в лоши отношения, след като херцогинята на Съсекс го обвини, че е давал информация на таблоидите за личния ѝ живот с Хари.

„Бях обвинен за една голяма грешка, която допуснах, и се извиних колкото пъти можех“, каза Томас Маркъл. „Обичам дъщеря си и ако знаех, че е имала психически проблеми, щях да ѝ помогна. Големият проблем е, че тя се е отчуждила с цялото семейство – и от страната на майка си, и от моята страна. Наистина не е имала към кого да се обърне. Щеше да има нас, ако ни беше съхранила“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024