Великобритания отвръща на удара: За кое е права Меган Маркъл и за кое не е Снимка: © Getty Images

След като Меган Маркъл обвини британското монархическо семейство в расизъм по време на обширно интервю пред Опра Уинфри по американската телевизия CBS, много журналисти и политически коментатори във Великобритания се обединиха зад тезата, че изказванията ѝ са „срамен“ и „позорен“ удар върху кралския двор.

В разговора съпругата на принц Хари се разплака и обяви, че се е чувствала отчуждена от семейството, което не я е защитило от атаките на таблоидите, и дори обмисляла самоубийство по време на бременността си със сина ѝ. Тя обвини „Фирмата“, че е отказала охрана и кралска титла за Арчи. В твърденията ѝ обаче имаше и някои фактически неточности.

Политическият коментатор Андре Уокър, който е бивш кореспондент за Observer в Долната камара на парламента, нарече интервюто „драматично по американски“ и обидно към кралското семейство.

„Пределно ясно е, че семейството е разделено, че Меган и Хари са в трудна ситуация. Съчувствам им, но съм скептично настроен към Меган Маркъл. Първо, тя влезе в скандал със собствения си баща, което е странно. После покани майка си Дориан в Уиндзор, но тя бързо си тръгна. Някой видя ли на сватбата ѝ с Хари стари приятели на Маркъл или хора, с които тя прекарва много време? Изглежда, че сякаш се отчуждава от почти всеки, с когото влиза в контакт“, коментира той в профила си в YouTube.

„Меган направи няколко отлични акцента, но имаше и драма. Щом е пред американска публика, винаги ще има подобни прочувствени моменти“, казва Уокър.

Първо Маркъл говори пред Опра за ограниченията, които са ѝ поставили членовете на кралското семейство след сватбата ѝ с принц Хари. „Позволяваха ми да правя много малко неща, когато него го нямаше. Не можех да се чувствам по-самотна“, каза тя. Добави, че човек от монархическото семейство е изказал притеснения дали цветът на кожата на сина ѝ Арчи няма да бъде черна, тъй като майката на Меган е афроамериканка. Тя обаче не спомена за кой член на фамилията става въпрос, защото това би било „удар по него“, а по-късно Опра каза, че не става въпрос нито за кралица Елизабет II, нито за принц Филип..

Според Меган – от кралския двор отказали титла и охрана на сина ѝ. Всъщност обаче – това не може да бъде вярно, защото Арчи има правото да използва няколко титли. В момента той не може да е принц според британската система, защото е правнук на управляващия монарх – кралица Елизабет II.

„Меган обаче казва, че Арчи няма да получи никаква титла. В британската система има два вида титли – оперативни, наречени „peerages“, и благороднически. Първите са по-добри от благородническата титла. В момента някои членове на кралското семейство са наречени принцове и принцеси заради връзката им с кралицата, но принц Хари, като херцог на Съсекс, има тази титла по право“, обяснява Уокър.

„Синът му Арчи трябва да бъде наречен лорд Арчи Маунтбатън-Уиндзор поради две причини – той е правнук на монарха и е син на херцог. Баща му има още няколко оперативни титли, защото освен херцог на Съсекс, е и Граф на Дъмбъртън. Според системата – ако бащата има повече от един „peerage“, най-големият син получава правото да използва една от титлите му. Арчи може да се нарича лорд Маунтбатън-Уиндзор или Граф на Дъмбъртън. Освен това може да бъде барон – една от другите титли на баща му – а после и неговият син да вземе титлата“.

„След смъртта на принц Хари - Арчи ще бъде херцог на Съсекс, което е по-добре от това да бъдеш принц. Твърдението, че ще му отнемат титлата, е глупост“, твърди политическият журналист.

Меган Маркъл каза пред Опра Уинфри, че ако не е принц, синът ѝ няма да разполага с лична охрана на високо ниво. „Беше много трудно. Нямаше да го защитават. Около нас имаше чудовищна машина на таблоидите, която ни атакуваше, и синът ни трябваше да е защитен“.

Херцогинята на Съсекс се оплака, че в двора е имало много хора, които „живеят с парите на кралското семейство и са в двореца“, макар че не са висши членове на фамилията.

„Звучеше сякаш тя искаше да заеме мястото им. Това е част от историята на Меган Маркъл. Мислела си е, че няма да има огромна работа, която трябва да върши на тази длъжност, а всичко ще е една вълшебна приказка“, казва Андре Уокър.

Според думите на Меган – когато се отказали от статута си и заминали за Канада, принц Хари е загубил правото си на охрана. Това била причината да се преместят в Калифорния, където живеят сега. Всъщност те решиха да заминат за страна, която е част от Общността на нациите – бивши територии на Британската империя. Още тогава обаче премиерът на Канада – Джъстин Трюдо, обяви ясно, че няма да се изразходват парите на данъкоплатците за охрана на Маркъл и принц Хари – решение, което правителството има пълното право да вземе.

Маркъл обвини таблоидите в проява на расизъм срещу нея, а кралската фамилия – в липса на всякаква реакция, за да я защити. Самият Хари призна, че не е искал историята с майка му Даяна да се повтаря, затова е предпочел да напусне страната със семейството си и да не „трови“ психическото си здраве заради медиите.

„Меган определено беше жертва на пресата, а за Хари наистина това е било проблем. Той обаче се появи в интервюто и заговори за „невидимия договор“ – как членове на кралското семейство допускат журналистите вътре в кръга си, но с условие, че те не ги притесняват и ги оставят на мира. Смятам, че това е истина, защото поколения наред членовете на кралското семейство са били контролирани от страха от таблоидите“, казва Андре Уокър.

Журналистът защитава принц Хари и според него херцогът е направил няколко разумни коментара, включително за това, че са попаднали „в клопката на институцията“ и не успявали да се измъкнат.

Уокър приема за „нелепи“ сълзите на Меган, когато двамата със съпруга ѝ показаха снимки от събитие в „Роял Албърт Хол“. Маркъл заяви, че по време на паузите е излизала да бърше сълзите си, защото не е искала присъстващите да я видят в състоянието, в което се е намирала. По-рано същата сутрин споделила с Хари мислите си за самоубийството.

„Най-американското в цялото интервю е, че тя е помолила за помощ и ето какво е направила“ – казва Уокър – след което тръгват думите на Меган: „Отидох до отдел човешки ресурси и им казах, че искам помощ. Помня го сякаш беше вчера. Отговориха ми - съчувстваме ви, защото виждаме колко ви е трудно, но не можем да направим нищо, защото не сте платен служител на институцията. Нямах избор. Молех за помощ, бях загрижена за психическото си здраве, но те не сториха нищо“.

„Мисля, че точно тук Меган зацикли в разговора. През цялото време опитваше да демонстрира едно нещо – не само че не е получила помощ, което е вярно, но че кралското семейство е изпитвало някакво враждебно чувство единствено към нея. Нещо, което не проявявало към други хора. Тя е била мишената заради расизъм“, казва Уокър.

„Меган направи няколко добри акцента. Да, никой не трябва да бъде оставян до такова положение, че да стигне до мисли за самоубийство. Мисля обаче, че цялата тема с расизма е преувеличена. Не е представена по начина, по който е била всъщност. Медиите не се държат с нея по-специално – всички знаем какво се случи с принцеса Даяна, а тя е бяла. Виждали сме същото и с Кейт Мидълтън. Маркъл опита да намекне, че е свързано с цвета на кожата ѝ и с тази на майка ѝ, но просто не смятам, че това е реалистично“, твърди журналистът.

Важен акцент, който той подчертава в интервюто с Опра Уинфри, е поставената бариера между кралското „семейство“ и „институцията“. „Това значи, че членовете на монархическата фамилия са кукли на конци, управлявани от една по-голяма институция от съветници“.

От Бъкингамския дворец не са изказали официална позиция след интервюто на Меган и Хари. Според Sunday Times – кралица Елизабет II няма да го гледа. Бившият ѝ прессекретар Чарлс Ансън, който работеше за кралското семейство от 1990 до 1997, отхвърли думите на Меган за проявен расизъм. „Не мисля, че някого в двора е имало дискриминация на расова основа“.

Водещият на сутрешния блок „Good Morning Britain“ Пиърс Морган обяви интервюто за „позорно предателство срещу Кралицата и кралската фамилия“. „Очаквам подобни подли и разрушителни глупости от Меган Маркъл, но е срамно, че принц Хари ѝ е позволил да напада така монархията. Твърде късно е Меган да получи номинация за „Оскар“, написа той в Twitter.

Бившият изпълнителен директор на таблоида The Sun Дан Уутън каза, че „Меган е обявила война на кралското семейство“. „Определено сега трябва да им отнемат титлите на херцог и херцогиня“, добави той.

Министърът на децата Вики Форд обяви, че в „нашето общество няма място за расизъм“, но не зае страна.

Меган Маркъл беше подкрепена от добрата си приятелка Серина Уилямс. 23-кратната шампионка от Големия шлем в тениса написа, че е „горда“ с херцогинята и че тя я „учи всеки ден на това какво е да си истински благороден“.

Поетесата Аманда Горман, която впечатли със стиховете си по време на инаугурацията на Джо Байдън, също подкрепи Меган, а това стори и дъщерята на Мартин Лутър Кинг – Бърнис. „Кралският статут не е щит срещу разрушението и отчаяността на расизма“, написа тя.


Меган Маркъл обвини кралското семейство в расизъм: "Обмислях самоубийство"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024