Световният шампион Йоаким Льов ще напусне поста селекционер на националния футболен отбор на Германия след Европейското първенство това лято. 61-годишният специалист е обявил, че иска да прекрати по-рано договора си, изтичащ през 2022, а от местната футболна федерация са подкрепили решението му.

Льов е с легендарен статут в германския, а и в световния футбол след спечелената титла на Мондиал 2014 в Бразилия. Въпреки това напускането му не е никаква изненада – за него се заговори още през 2018, когато Бундестимът отпадна в групите на Световното, а треньорът призна, че той е големият виновник. Година след това премахна от тима трима от най-опитните футболисти, за да „освежи“ селекцията, но и това се оказа грешка.

След като в края на миналата година претърпя поражение с 0:6 от Испания в Лигата на нациите, съдбата му сякаш беше предопределена. Футболната федерация го подкрепи, но беше ясно, че Льов е достатъчно интелигентен, за да види липсата на развитие в отбора и сам да тръгне към изхода.

61-годишният специалист със сигурност ще бъде изпратен като герой. До момента той е водил страната в 189 мача и е постигнал впечатляващите 120 победи, 38 равенства и 31 загуби.

Мениджърският му поход започна в швейцарския „Фрауенфелд“ през далечната 1994, когато Льов тъкмо бе приключил състезателната си кариера като атакуващ халф. После води „Щутгарт“, „Фенербахче“, „Карлсруе“, „Аустрия Виена“ и още няколко отбора, преди да стане помощник на великия Юрген Клинсман в националния отбор на Германия.

Той седеше до него на пейката, когато Бундестимът стигна до бронзовите медали на домашното Световно първенство през 2006 г. После Клинсман обяви, че прекратява договора си и Льов пое юздите. В отбора имаше млади звезди като Филип Лам, Бастиан Швайнщайгер, Лукас Подолски, както и опитни състезатели в лицето на Мирослав Клозе, Торстен Фрингс и капитана Михаел Балак. Новият треньор показа, че отлично знае как да направи от тях печелившата комбинация.

Германия винаги е играла красив атакуващ футбол. Всички знаят за „немската машина“ на терена и Льов веднага я извади. Продължи философията на Клинсман и стигна до финала в първото си голямо първенство. На Евро 2008 германците загубиха от Испания с 0:1. Льов стигна до бронзовите медали на следващото световно и вече беше готов за злато.

Изключително трудно е да спечелиш голям трофей на международната футболна сцена, но федерацията даде на Йоги, както е прякорът му, достатъчно време. Поколенията се смениха и на Мондиал 2014 в Бразилия той изведе доста обновен състав. Клозе, Лам и Швайнщайгер още бяха там, но големите звезди бяха Месут Йозил, Тони Кроос, Марио Гьотце и Томас Мюлер.

Във футбола често се говори колко трудно е да накараш такива големи имена да пренебрегнат егото си и да играят не за себе си, а за отбора. За Германия обаче това никога не е било проблем. Льов спечели групата без загуба, после преодоля Алжир и Франция, а Бразилия потъна в сълзи на 8 юли, когато в Бело Оризонте домакините претърпяха срамно поражение с 1:7 от играещия фантастичен футбол Бундестим. Марио Гьотце вкара в продълженията срещу Аржентина и Германия стана световен шампион за четвърти път.

Четири години по-късно обаче нещата за германците не бяха никак „розови“. Льов удължи договора си до 2022, но загуби от Мексико и Южна Корея още в групите на Световното първенство в Русия. Немислимото се случи – Бундестимът отпадна в тази фаза на Мондиал за първи път от 1938 г.

„Най-голямата ми грешка беше, че вярвах как можем да прескочим груповата фаза с доминантен футбол, с владеене на топката през цялото време. В миналото може би играехме добре по този начин, но това е тактика, която крие рискове. За да работи, целият състав трябва да е правилно подбран, а условията – перфектни“, каза тогава Льов.

„Проявих арогантност, че използвах тази стратегия. Трябваше да подготвя отбора, както го направих през 2014 г. Тогава имахме по-голям баланс между защитата и атаката. Нямахме същото желание за победа, както тогава“, призна треньорът.

Този момент постави началото на постепенното западане на националния отбор. Година по-късно Льов изненада със странно решение. Той отказа да изпраща повиквателни за тима на Томас Мюлер, Джером Боатенг и Матс Хумелс. Причината беше, че иска да заложи на нови лица. Да, Никлас Зюле, Юлиан Бранд, Кай Хаверц и Джонатан Та са много добри футболисти, но Йоги допусна грешка. Той трябваше да обедини опита с младостта, както го направи в миналото.

Накрая стана така, че Мюлер и Боатенг помогнаха на „Байерн“ (Мюнхен) да спечели требъл миналия сезон, а Матс Хумелс продължава да е един от най-важните играчи в сърцето на защитата на „Борусия“ (Дортмунд). Общо тримата имат над 250 мача за състава на Германия. Льов промени решението си и обяви пред Kicker, че може да ги върне в селекцията за предстоящото Европейско първенство, но дали вече не е късно?

Без тях отборът загуби ценен опит и претърпя най-срамното си поражение от 1931 г. насам. В мач от турнира на УЕФА Лига на нациите Германия загуби от Испания с 0:6, и то в момент, в който „Ла Фурия“ се намираше в мини-криза, а Бундестимът даваше индикации за ново начало. Тоталният футбол на Луис Енрике разруши немската крепост и измести тима на Льов от първото място. Загубата беше толкова болезнена, че най-престижният спортен вестник в страната „Bild“ призова за оставката на Йоги на първа страница.

Сега дойде моментът, в който той напуска – „пълен с гордост и невероятна благодарност, но в същото време с огромна мотивация за предстоящото Европейско първенство“.

Германия ще е в една от най-интересните групи – със световния шампион Франция, с европейския първенец Португалия и с Унгария. Преди това тимът започва квалификациите за Мондиала в Катар 2022 – в потока им са Исландия, Румъния и Северна Македония.

„Горд съм, че работих с най-добрите футболисти в страната в продължение на 17 години и им помогнах да се развият“, каза Льов. „Ще дам най-доброто от себе си, за да доставим удоволствие на нашите фенове на предстоящото това лято Европейско първенство“.


Прочетете още:

Жоан Лапорта: "Новият стар" президент, при когото "Барселона" изживя златна епоха

Новият филм за сър Алекс Фъргюсън: "Бях на ръба на смъртта, страхувах се да не загубя паметта си"

БФС започна разследване за расизъм срещу президента на "Славия" 8 месеца след изказванията му


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024