"Предизвикахте скандал, г-н Любенов": Спор между Атанасов и Биков с ултиматуми за новия кабинет

Студиото на неделното издание на "Денят започва с Георги Любенов" се превърна в терен на телефонен сблъсък между председателя на ДСБ Атанас Атанасов и депутата от ГЕРБ Тома Биков заради неразрешените спорове около евентуалния нов кабинет.

Два дни след като Бойко Борисов поиска изрично от ПП-ДБ да обявят от кого ще искат подкрепа, ако получат втория мандат, Атанасов го обвини, че поставя условия още преди "да изпълни конституционното си задължение" като първа политическа сила.

"Не разбирам защо Бойко Борисов пита нас. Той трябва да даде отговор, той е първата политическа сила, която трябва да има план. Ние имаме план как да действаме и бихме помогнали на Бойко Борисов в тази тежка ситуация. Да върне първия мандат, да дойде при нас втория мандат, да го поканим на преговори и да видим как заедно да търсим изход от кризата", каза Атанасов.

Той обвърза блокадата в петите поредни парламентарни избори с това, че Борисов "пречи" - "три пъти печели изборите и не успява да състави кабинет".

На 13-та минута от интервюто му обаче той беше прекъснат от водещия Георги Любенов, който съобщи, че Тома Биков искал да се включи в разговора по телефона.

"Само да ви попитам за Ваше разрешение, защото нямаме такава уговорка. Гледа ни в момента Тома Биков от ГЕРБ, иска да се включи и да Ви отговори по телефона. Разрешавате ли?", попита журналистът.

"Не, благодаря му на Тома Биков, защото не знам кого представлява. Дошъл съм да Ви дам интервю, такъв тип комбинации - благодаря", беше отговорът на Атанасов.

Въпреки това обаче Любенов настоя да даде думата "за една минута" на депутата от ГЕРБ, което накара съпредседателят на ДБ да го обвини, че "предварително сте подготвили нещата по този начин" и повтори, че "не знае кого представлява Тома Биков".

"Аз искам да направя една прогноза - ако няма да има правителство с първия мандат, няма да има и с втория. И понеже моите прогнози се сбъдват доста по-често от прогнозите на колегите от ДБ и ПП, твърдя, че нейното изпълнение вероятно ще се случи", беше коментарът на депутата от ГЕРБ по телефона.

Биков предупреди, че "възможно най-нестабилният вариант за правителство е подкрепяйте ни, защото сме много симпатични" - т.е. кабинет на малцинството без коалиционно споразумение.

"Ние няма да допуснем такова нещо. Не сме хора, които да ходят след някого - и то след загубилия изборите - и да му даваме подкрепа, защото той си вярва, че е много симпатичен. Няма да се случи. Това не е политика", каза той.

Георги Любенов реши да попита лично Биков дали "сме се наговаряли да Ви включим по телефона", след като "ни обвиняват, че правим шашми".

"Не сме се наговаряли, стоя и слушам цяла сутрин колко сме лоши и как трябва да ги подкрепим", беше отговорът на Биков.

Атанасов коментира, че включването е предизвикало ненужен скандал.

"Ще говорим в парламента, ако ни поканят, а не тук да си говорим в студиата", каза той.

Атанасов беше единственият депутат в списъка със събеседници на Георги Любенов в неделя сутрин - след него се появи Меглена Кунева, бившият лидер на Движение "България на гражданите", но нямаше участници от ГЕРБ.

Бойко Борисов неколкократно даде сигнали през седмицата, че не е доволен от появите на представители на ДБ (основно Атанас Атанасов) в медиите, докато текат предварителни разговори за законодателната програма.

Атанасов също отбеляза, че Борисов "се оплаква, че споменавам често името му", но определи тези дрязги като "дребнотемие".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024