Предпразничен труд кипи в парламента, депутатите може да работят и уикенда Снимка: © Народно събрание

След като се събраха извънредно, за да гласуват на първо четене бюджета и данъчните закони, депутатите са на път да удължат работната си седмица и през уикенда.

Заради изтичащия в петък в 18 ч. срок за предложения за промени в Конституцията между първо и второ четене, парламентарната комисия по конституционните въпроси ще заседава извънредно в събота, за да приеме на второ четене проекта за ремонт на основния закон. Ако тогава депутатите не успеят да приключат с текстовете, председателят на комисията Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС обяви, че ще свика заседание и в неделя.

"И понеже волята на ръководствата на политическите сили е измененията на Конституцията да бъдат гласувани до Коледа, и понеже трябва да се гласува и бюджет, и програмата става много сгъстена, искам да ви информирам още отсега, че ще свикам комисията в събота, в 13.30 ч. ", обяви Чолаков.

Според Никола Минчев от “Продължаваме промяната - Демократична България” няма сериозни спорове по оформяните в момента промени в Конституцията, но е небходимо време, за да може всички да се запознаят с поправките.

"Поне малко време, в което обществеността да прегледа предложенията, които ще бъдат внесени, и да даде някаква обратна връзка, която ние да имаме предвид, когато разглеждаме вече законопроекта на второ четене в комисията", каза Минчев.

По същото време в петък изтича и срокът за предложения за промени между първо и второ четене и в основния финансов закон. Това стана ясно след първото гласуване на финансовата рамка в понеделник вечерта.

Междувременно бюджетната комисия за втори пореден ден не успя да постигне съгласие за размера на минималното осигуряване на земеделските производители. Този път бяха отхвърлени две предложения - на "Продължаваме промяната - Демократична България" за 933 лева месечно, каквото е минималното осигуряване за всички останали, и за 810 лева - идея на ГЕРБ - СДС.

"Така и така се борим със сивата икономика. Да дадем възможност на всеки един, който гледа една крава, пет крави, десет кошера, десет дръвчета, да може да се осигури", заяви Ирена Димова от ГЕРБ-СДС

"Ама, кога ще разбере българинът, че с една крава няма как да живее като швейцареца, който гледа 2000 крави. С две крави няма как - може на внучетата нещо да даде, прясно, хубаво млекце, но няма как с пет кошера и пет крави ние да правим земеделие", коментира Румен Гечев от “БСП за България”.

Така в пленарната зала трябва да бъде разрешен и този въпрос, след като в понеделник без дебати бюджетната комисия потвърди, че самоосигуряващите се лица също ще плащат минимален праг от 933 лв., но текстът остана негласуван.

В програмата на депутатите за вторник беше заложено второ четене измененията в Закона за местните данъци и такси, в Закона за данъка върху добавената стойност (ДДС) и в Закона за корпоративното подоходно облагане.

В дневния ред като първа точка обаче беше включено приемането на процедурни правила за избор на съдии в Конституционния съд от квотата на парламента.

С редакционна поправка депутатите решиха, че Народното събрание в срок до 11 януари 2024 г. следва да излъчи своите кандидати за членове на Конституционния съд.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Девет души са арестувани в Полша за предполагаем руски заговор за саботаж

Арестуваните - украински, беларуски и полски граждани, са обвинени в "побои, палежи и опити за палежи".

07:40 - 21.05.2024
Важно днес

Депутатите се събират на извънредно заседание заради актуализацията на пенсиите

Извънредното заседание е по искане на "Продължаваме промяната-Демократична България".

07:24 - 21.05.2024
Технологии

ChatGPT "проговори"... с гласа на Скарлет Йохансон. Компанията твърди, че не е умишлено

ChatGPT намери своя глас, но изглежда не всички го харесват

18:34 - 20.05.2024
Важно днес

Състоянието на Роберт Фицо е стабилно, вече комуникира

Премиерът на Словакия беше прострелян пет пъти. Мотивите може да са политически

17:14 - 20.05.2024
Живот

Защо двете най-големи телевизии в Дания записаха общ клип срещу Meta

Кампанията е срещу фалшивите новини във Фейсбук, на които и водещите стават жертви

16:57 - 20.05.2024