Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че е готов да заведе дело за клевета срещу премиера Кирил Петков заради изказването на министър-председателя, че Комисията за енергийно и водно регулиране „не си върши работата“.

"Ако има някакви нарушения в Комисията, премиерът има възможността да сезира ДАНС и ако тя не открие никакви нарушения, аз съм готов като председател на КЕВР да заведа дело за клевета", каза Иванов пред БНР в неделя.

Неговият мандат начело на КЕВР изтече преди около 2 години и Петков заяви, че той ще трябва да бъде сменен до края на януари. Критиките на премиера дойдоха заради решението на регулатора да повиши цената на природния газ за януари с малко над 30%. Според него КЕВР не е защитила публичния интерес и е взела решението непрозрачно и без дълбок анализ.

Регулаторите с изтекли мандати ще са най-сложната задача пред новата власт

"Абсурдно е твърдението (б.а. - че КЕВР саботира правителството), което беше отправено към КЕВР. Такова твърдение никога не е отправяно досега в продължение на 22 години. Това означава две неща - или много ниско ниво на информираност, което не може да бъде оправдание за българския премиер, или високо ниво на некомпетентност и непознаване на материята“, твърди Иванов.

„Обвиненията, които бяха отправени към Комисията, са до такава степен неоснователни, че в първия момент се стъписах, затова изчаках няколко седмици, преди да отговоря в медиите. Европейската комисия е информирана за това от неправителствени организации, свързани с българската енергетика. Очаквам писмо от ЕК с коментар за действията на премиера спрямо КЕВР", добави той.

Иванов твърди, че КЕВР функционира независимо от изпълнителната власт и изказванията на Петков били „грубо нарушение“ на този принцип.

"Премиерът трябва да спазва закона и да уважава независимостта на регулатора, а не да смята, че КЕВР трябва да съгласува предварително решенията си с правителството. Това не е правено, откакто аз съм председател на КЕВР. Най-голямото постижение на този екип на Комисията е независимостта, която беше отстоявана през целия този период и която сега брутално ръководителите на правителството се стремят да смачкат“, каза Иванов.

Иванов обясни, че ценовите решения на регулатора се вземат по строго определен график за заседанията. "От две години насам, след подписване на анекс 13 между "Булгаргаз" и "Газпром експорт", всеки месец цената на газа се актуализира - в съответствие с цената на газовите хъбове в Европа и частично на цените на природния газ, на суровия петрол и неговите деривати. Ние се събираме на заседание на всяко първо число от месеца, за да може до края му тази цена да бъде официализирана и валидна", каза той.

По темата за наложения от парламента мораториум върху цените на тока, парното и водата председателят на КЕВР изказа мнение, че това нанася „тежка вреда“.

"Нека премиерът и управляващите да си изпълнят желанието за нов състав на КЕВР, за да разберат, че не КЕВР е причина за проблемите в енергетиката", заяви той.


Иван Иванов обвини Кирил Петков в нарушаване на закона заради спора с КЕВР


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Пандемията на богатите: Нов милиардер на всеки 30 часа от началото на 2020 г. до днес

В същото време расте броят на хората, достигащи до крайна бедност

"Пътят към освобождението е дълъг": Беларуските доброволци, които се бият в помощ на Украйна

"Невъзможно е да освободим Беларус, без да изгоним фашистките войски на Путин от Украйна“, казва един от бойците

СЗО: Пандемията все още не е приключила

Почти 1 млрд. души в страните с по-ниски доходи все още не са ваксинирани, отбелязва директорът на СЗО

Зеленски ще говори на Световния икономически форум в Давос

Продължава интензивната руска офанзива в Луганск

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията

Олена Зеленска: Никой няма да ми отнеме съпруга, дори и войната

Първата дама на Украйна даде първото си интервю след началото на руската инвазия