Председателят на КЕВР: Готов съм да заведа дело за клевета срещу Кирил Петков

Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че е готов да заведе дело за клевета срещу премиера Кирил Петков заради изказването на министър-председателя, че Комисията за енергийно и водно регулиране „не си върши работата“.

"Ако има някакви нарушения в Комисията, премиерът има възможността да сезира ДАНС и ако тя не открие никакви нарушения, аз съм готов като председател на КЕВР да заведа дело за клевета", каза Иванов пред БНР в неделя.

Неговият мандат начело на КЕВР изтече преди около 2 години и Петков заяви, че той ще трябва да бъде сменен до края на януари. Критиките на премиера дойдоха заради решението на регулатора да повиши цената на природния газ за януари с малко над 30%. Според него КЕВР не е защитила публичния интерес и е взела решението непрозрачно и без дълбок анализ.

Регулаторите с изтекли мандати ще са най-сложната задача пред новата власт

"Абсурдно е твърдението (б.а. - че КЕВР саботира правителството), което беше отправено към КЕВР. Такова твърдение никога не е отправяно досега в продължение на 22 години. Това означава две неща - или много ниско ниво на информираност, което не може да бъде оправдание за българския премиер, или високо ниво на некомпетентност и непознаване на материята“, твърди Иванов.

„Обвиненията, които бяха отправени към Комисията, са до такава степен неоснователни, че в първия момент се стъписах, затова изчаках няколко седмици, преди да отговоря в медиите. Европейската комисия е информирана за това от неправителствени организации, свързани с българската енергетика. Очаквам писмо от ЕК с коментар за действията на премиера спрямо КЕВР", добави той.

Иванов твърди, че КЕВР функционира независимо от изпълнителната власт и изказванията на Петков били „грубо нарушение“ на този принцип.

"Премиерът трябва да спазва закона и да уважава независимостта на регулатора, а не да смята, че КЕВР трябва да съгласува предварително решенията си с правителството. Това не е правено, откакто аз съм председател на КЕВР. Най-голямото постижение на този екип на Комисията е независимостта, която беше отстоявана през целия този период и която сега брутално ръководителите на правителството се стремят да смачкат“, каза Иванов.

Иванов обясни, че ценовите решения на регулатора се вземат по строго определен график за заседанията. "От две години насам, след подписване на анекс 13 между "Булгаргаз" и "Газпром експорт", всеки месец цената на газа се актуализира - в съответствие с цената на газовите хъбове в Европа и частично на цените на природния газ, на суровия петрол и неговите деривати. Ние се събираме на заседание на всяко първо число от месеца, за да може до края му тази цена да бъде официализирана и валидна", каза той.

По темата за наложения от парламента мораториум върху цените на тока, парното и водата председателят на КЕВР изказа мнение, че това нанася „тежка вреда“.

"Нека премиерът и управляващите да си изпълнят желанието за нов състав на КЕВР, за да разберат, че не КЕВР е причина за проблемите в енергетиката", заяви той.


Иван Иванов обвини Кирил Петков в нарушаване на закона заради спора с КЕВР


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Денков: Не сме обсъждали да приемем повече мигранти, за да влезеем в Шенген. Това ще е неприемливо

България няма да се съгласи да приеме повече мигранти в замяна на вдигане на ветото за Шенген

18:15 - 10.12.2023
Важно днес

Уволненият директор на "Пирогов" сам обмислял да се оттегли от поста

Димитров оправда финансовата загуба на "Пирогов", твърди, че я е наследил

18:02 - 10.12.2023
Важно днес

Децата на хвърлената в ирански затвор Наргес Мохамади приеха Нобела за мир от нейно име

В реч, нелегално изнесена от затвора, Мохамади осъжда "тираничното" иранско правителство.

17:10 - 10.12.2023
Важно днес

Пеевски нападна Радев след негов коментар за ниското доверие в парламента

Пеевски отправи нови обвинения и съвети - този път към президента

15:51 - 10.12.2023
Политика

Египет гласува на президентски избори с вече ясен победител

Президентът Абдел Фатах ел-Сиси се очаква да получи трети мандат

15:35 - 10.12.2023
галерия

От кралски особи до бизнесмени: Кои са най-богатите фамилии за 2023 г.?

Кралски династии и наследници на големи бизнеси са сред най-богатите в списъка за 2023 г.

13:50 - 10.12.2023
Важно днес

В ГЕРБ заговориха за кабинет с премиер Борисов и Пеевски като вицепремиер. Тома Биков отрече

Тома Биков отрича в ГЕРБ да е обсъждана идеята за кабинет начело с Бойко Борисов

12:02 - 10.12.2023
Важно днес

Дизайнът на "златната арка" в София бил сменен заради липса на пари. Авторите признаха "несъвършенството" му

Един от авторите на "златната арка" признава, че не знае откъде се е появило червеното килимче

10:53 - 10.12.2023