Иван Иванов обвини Кирил Петков в нарушаване на закона заради спора с КЕВР

Председателят на КЕВР Иван Иванов отхвърли критиките на премиера Кирил Петков срещу комисията заради решението й да повиши цената на природния газ за януари с малко над 30%.

Преди дни Петков заяви, че регулаторът не е защитил публичния интерес и е взел решението непрозрачно и без дълбок анализ. Той обяви, че няма доверие в действащия състав на КЕВР и поиска Иванов да бъде сменен до края на януари - така или иначе мандатът му е изтекъл от преди близо 2 години.

От своя страна, Иван Иванов отрече решението за цената на природния газ да е преднамерено или да е "капан" за новата власт въпреки двойната разлика между предварителната ранна заявка на "Булгаргаз" за 14% поскъпване и крайната цена.

"Бъдете сигурни, че ако можехме да намалим това повишение, бихме го направили. Но КЕВР не определя цената на природния газ. Тя се предлага в заявление от "Булгаргаз". Ролята на регулатора единствено е да провери дали тази цена съответства на договорите, които "Булгаргаз" има с "Газпром" и Азербайджан, и дали отговаря на закона и наредбата. Вън от това ние нямаме никакви правомощия. Не можем да променим цената, каквото впечатление се създава", каза още Иванов.

Той разкритикува Кирил Петков, като обяви, че ако КЕВР съгласува с правителството цената на природния газ, това би било "много грубо нарушение на закона".

"Ако висши ръководители не спазват върховенството на закона, как искаме от обикновените граждани да го спазват", каза той. Той твърди, че никога не е получавал обаждания от Бойко Борисов с настояване за промяна на цените, но призна, че бившият премиер е правил опити да повлияе върху решенията на комисията с "нервни изказвания" по медиите в края на мандата му.

Разминаването между прогнозата и финалната цена той отдаде на голямата волатилност на европейските газови борси заради решението на Русия да намали драстично подаването на гориво по тръбопровода "Ямал - Европа" след средата на декември 2021.

Иванов посочи, че има два начина за свиване на цената - поевтиняване на газа на европейските хъбове или намиране на алтернативни маршрути за пълноценни доставки на по-евтиния газ от Азербайджан до България, които засега са само 1/3 от заложените количества по договора между двете страни.


Регулаторите с изтекли мандати ще са най-сложната задача пред новата власт


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Властите започват евакуация на хора, които живеят в района на Гара Елин Пелин (Обновява се)

По първоначална информация има пострадали.

18:41 - 25.07.2024
Европейски дневници

България е доникъде с предложенията за еврокомисари, а ЕК даде краен срок

България все още е в следизборна безизходица и не е ясно какво ще се случва с кандидатите за еврокомисари

17:40 - 25.07.2024
Важно днес

"Александровска" болница спира аутопсиите - моргата е препълнена

Това може да блокира работата по разследвания, алармира прокуратурата

17:02 - 25.07.2024
Млада България

Защо 25% от поколението Z водят родителите си на интервюта за работа

В сравнение с поколенията преди тях, Gen Z имат по-особено отношение към работата

16:34 - 25.07.2024
Бизнес

OTP Group, част от която е и Банка ДСК, e най-добре представящaта се банка в Европа, според S&P

OTP Group оглави първата класация на S&P Global Market Intelligence за най-добре представящите се банки в Европа за 2023 година

15:59 - 25.07.2024
Важно днес

ПП-ДБ поискаха създаването на парламентарна комисия срещу кмет на ГЕРБ

В мотивите към проекта се посочва, че жители на Доспат и представители на местния бизнес твърдят, че са "жертви на множество случаи на репресия от страна на кмета.

15:58 - 25.07.2024
Европейски дневници

ЕК завежда дела срещу България в съда на ЕС заради няколко нарушения

ЕК е завела три дела срещу България по различни законодателни нарушения

15:10 - 25.07.2024