Иван Иванов обвини Кирил Петков в нарушаване на закона заради спора с КЕВР

Председателят на КЕВР Иван Иванов отхвърли критиките на премиера Кирил Петков срещу комисията заради решението й да повиши цената на природния газ за януари с малко над 30%.

Преди дни Петков заяви, че регулаторът не е защитил публичния интерес и е взел решението непрозрачно и без дълбок анализ. Той обяви, че няма доверие в действащия състав на КЕВР и поиска Иванов да бъде сменен до края на януари - така или иначе мандатът му е изтекъл от преди близо 2 години.

От своя страна, Иван Иванов отрече решението за цената на природния газ да е преднамерено или да е "капан" за новата власт въпреки двойната разлика между предварителната ранна заявка на "Булгаргаз" за 14% поскъпване и крайната цена.

"Бъдете сигурни, че ако можехме да намалим това повишение, бихме го направили. Но КЕВР не определя цената на природния газ. Тя се предлага в заявление от "Булгаргаз". Ролята на регулатора единствено е да провери дали тази цена съответства на договорите, които "Булгаргаз" има с "Газпром" и Азербайджан, и дали отговаря на закона и наредбата. Вън от това ние нямаме никакви правомощия. Не можем да променим цената, каквото впечатление се създава", каза още Иванов.

Той разкритикува Кирил Петков, като обяви, че ако КЕВР съгласува с правителството цената на природния газ, това би било "много грубо нарушение на закона".

"Ако висши ръководители не спазват върховенството на закона, как искаме от обикновените граждани да го спазват", каза той. Той твърди, че никога не е получавал обаждания от Бойко Борисов с настояване за промяна на цените, но призна, че бившият премиер е правил опити да повлияе върху решенията на комисията с "нервни изказвания" по медиите в края на мандата му.

Разминаването между прогнозата и финалната цена той отдаде на голямата волатилност на европейските газови борси заради решението на Русия да намали драстично подаването на гориво по тръбопровода "Ямал - Европа" след средата на декември 2021.

Иванов посочи, че има два начина за свиване на цената - поевтиняване на газа на европейските хъбове или намиране на алтернативни маршрути за пълноценни доставки на по-евтиния газ от Азербайджан до България, които засега са само 1/3 от заложените количества по договора между двете страни.


Регулаторите с изтекли мандати ще са най-сложната задача пред новата власт


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон за рисковете пред ЕС, ако няма реформи

Френският президент призова ЕС да се обедини срещу предизвикателствата

15:08 - 25.04.2024
Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024