Председателят на СОС извика Васил Терзиев на дебат за бюджета на София

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев (ГЕРБ) реши да предизвика кандидат-кмета на ПП-ДБ Васил Терзиев на публичен дебат за бюджета на София за 2023.

Поканата дойде малко след като Терзиев отправи критики към администрацията на Йорданка Фандъкова заради съмнителното разпределение на пари по райони, придобивания на имоти и незавършени големи пътни проекти като бул. “Тодор Каблешков”, бул. “Копенхаген” и “Източната тангента”.

"Най-големият проблем на София е липсата на амбиция. Примиряваме се, че е нормално да вървим бавно, а всъщност имаме потенциал да спринтираме. Стига вече с: „ама, то винаги е било така“! Стига бюджет, който трябва да “мине” на обществено обсъждане без описанието на дейностите в него да са ясни", се казва в позиция на Васил Терзиев във Facebook.

Той определя като "мързелив" последния проект за бюджет на Йорданка Фандъкова като кмет на Столична община и вади няколко поводи за критики.

По думите му, район "Надежда" (управляван от кмет на ГЕРБ) получава 2,8 млн. лв. за капиталови разходи, докато "Оборище" (управляван от кмет на ДБ) - едва 100 000.

"Защо шест района, управлявани от кметове от ГЕРБ, получават 70% от всички 15,8 млн. лв. предвидени по това перо?", пита Терзиев.

Отново в "Надежда" са заложени 2,5 млн. лв. за нова детска градина с шест групи, а в "Младост" (управляван от независим кмет) се предвиждат 380 000 лв. за детска градина с два пъти повече групи.

Той поставя въпроси и за планираните продажби и придобивания на нови имоти от общината.

"Защо за 2023 г. са заложени 3 пъти повече приходи от продажби на имоти за почти 75 млн. лв. и тези пари не се насочват към придобиване на терени за публични нужди?", пита Терзиев.

На финала той призовава последователите си да отидат на общественото обсъждане в общината: "Защото всъщност големият въпрос е след общо 22,096 млрд. похарчени от 2010 г. до днес в каква София живеем сега".

Йорданка Фандъкова не реагира на критикте на Терзиев, но те предизвикаха реакция на председателя на СОС Георги Георгиев.

"Г-н Терзиев никога не е говорил по софийските теми, това всички го знаем. Но когато е решил да бъде кандидат за кмет на столицата, не може да очаква някой друг да говори вместо него и да му свърши работата. Все пак се кандидатира за четвъртия управленски пост в държавата, а не за фейсбук-инфлуенсър", репликира Георгиев.

Той отправя покана към Терзиев да се яви сам на общественото обсъждане по проекта за бюджет в сряда.

Сградата на Столичен общински съвет Фандъкова представи рекорден бюджет за София с проекти от предизборната ѝ кампания


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024
Политика

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024