Председателят на Върховния съд на Украйна е задържан за подкуп от $2,7 млн. Снимка: © Facevooк/Върховен съд на Украйна

Председателят на Върховния съд на Украйна Всеволод Князиев е задържан за подкуп в размер на 2.7 милиона долара, съобщават украинските медии. Твърди се, че сумата е получена от избягалия олигарх Константин Жеваго.

В понеделник украинските органи за борба с корупцията съобщиха, че разследват мащабна схема в системата на Върховния съд на страната, и споделиха снимка на купчини долари, подредени грижливо на диван.

Националното антикорупционно бюро на Украйна (НАБУ) първоначално не назова имената на обвинените в корупция, но впоследствие в медиите изтече името на Князиев.

Органите за борба с корупцията в страната показаха снимката на страницата си във Facebook, резултат от разследвания на НАБУ и службата на Специалната антикорупционна прокуратура (САП).

„НАБУ и САП разкриха мащабна корупция във Върховния съд, а именно схема за получаване на подкупи от ръководството и съдиите на Върховния съд“, се казва в публикацията на бюрото. „Провеждат се спешни следствени действия.“

Брюксел постави борбата с корупцията като предварително условие за присъединяването на Киев към 27-членния Европейски съюз. Въпреки постигнатия през последните години напредък, Украйна заема 116-о място от 180 държави в Индекса за възприятие на корупцията на Transparency International.

Местният новинарски уебсайт Dzerkalo Tyzhnia цитира свой източник, според когото парите са дошли от спонсори на украинския милиардер Костянтин Жеваго, който бе арестуван във Франция през декември по искане на Киев във връзка с обвинения в присвояване.

Бизнесменът, известен с производството на пелети Ferrexpo Plc, заяви пред съда, че не е извършил нищо нередно и не трябва да бъде екстрадиран.

Съобщава се, че в момента се издирват още 18 съдии от Върховния съд, които са разглеждали същото дело. То се отнася до обратното изкупуване на около 40,2% от акциите на дъщерното дружество на компанията в Украйна, Ferrexpo Poltava Mining, които са били продадени на Жеваго и други страни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари строителен хипермаркет в Харков, пълен с хора

Най-малко 24 души са ранени, а двама са загинали, много от хората са в неизвестност

17:36 - 25.05.2024