Представителят на СЗО за България и бивш шеф на НЗОК са новите зам.-министри в здравеопазването

Правителството има три нови попълнения в екипа си - назначени са трима заместник-министри. Двама получават постове в Министерството на здравеопазването и един в Министерството на електронното управление.

Д-р Бойко Пенков е назначен на позицията в Министерството на здравеопазването, като заема тази длъжност за четвърти път.

В биографичната справка от съобщението на Министерския съвет се припомня, че д-р Пенков е бивш директор на Националната здравноосигурителна каса. Той е медицински директор на Университетската болница по белодробни болести и управител на УМБАЛ „Софиямед“. Завършва медицина през 1988 г. и има придобити специалности по „Вътрешни болести“, „Белодробни болести“ и „Болничен мениджмънт“, както и дипломи по „Здравен мениджмънт“ и „Администрация в здравеопазването“.

Здравното ведомство ще има и още един заместник-министър. Това е доц. Михаил Околийски - представител на Световната здравна организация (СЗО). Той започва работата си като експерт в българския офис на организацията през 2014 г., а към днешна дата е негов председател.

Доц. Околийски е ръководил направление „Психично здраве“ в Националния център по обществено здраве и анализи. Завършил е „Социална терапия“ в Хумболтовия университет в Берлин, Германия, където придобива и докторска степен по психотерапия. Член е на Изпълнителния комитет на Европейската мрежа за оценка на услугите за психично здраве (ENMESH).

Постът на заместник-министър на електронното управление ще поеме Михаил Стойнов. В съобщението от МС пише за него, че притежава дългогодишен управленски опит в сферата на имплементацията на софтуер и информационната сигурност. Води университетски курсове и участва в писане на книги за програмиране във Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Техническия университет-София и Нов български университет. Завършил е „Информатика“, както и „Стопанско управление“ в Софийския университет.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024