Пак като на кино, но този път не в шпионския жанр, се развива случаят с прехванатия снощи самолет, за който от Министерството на отбраната съобщиха, че е нарушил въздушното пространство на страната и който принуди военновъздушните сили да изпратят изтребители МиГ-29 да го ескортира. Машината се оказа собственост на летището в Бохот, където и бе приземена.

Военновъздушните сили приземиха самолет нарушител край Плевен

Малката Cessna-150 се използва за учебни цели. Това се оказа причината да лети на малка височина, съобщи bTV в репортаж от летището в Бохот. В момента самолетът в заключен в хангарите. А за случката вече разказа и самият пилот, за когото по-рано командирът на авиобазата в Граф Игнатиево бригаден генерал Николай Русев обясни, че не е оказал съпротива при акцията на военните самолети.

Управителят на частна школа за летци в Бохот, Васил Илиев, обясни, че самият той е пилотирал малкия самолет, че е бил прехванат от МиГ-29 на българските ВВС, а на земята е бил задържан за 24 часа от МВР и сутринта е напуснал ареста. По думите му полетът му е осъществен, за да провери защо не работи радиовръзката на самолета, която му е задължително необходима за обучение на летците.

Тогава изведнъж са се появили МиГ-ове.

Летецът твърди, че според правилата при подобни полети на ниска височина не е задължително да се уведомяват институциите, отговорни за въздушния трафик.

"Вдига се самолет от ВСС, аз съм прехванат от нарушител, а не съм такъв. Информацията не се дава от България, дава се от командването на НАТО", заяви Илиев и добави:

"Изсипаха се всички възможни служби на летището. 50-60 човека от безопасността, МВР, Военна полиция, ГДБОП. Бях отведен и задържан в полицията. Снеха ми показания. Ще има последствия. На всяка цена ще предявя искания за това, което се случи. Нарушава ми свободата, петни се името на училището. Няма да съдя никого, ще опитам да стигна до истината. Вдигна се пушилка за няма нищо."

В отговор ген. Русев заяви:

"Ние сме изпълнили всичко по правилата. Не е имало каквито и да е проблеми. Не е имало агресивно поведение от страна на пилота на малкия самолет". Той добави, че са получили задача по-отвисоко и щом това е направено, то значи решението е правилно.

Според командира в случая не става дума за каквото и да е тестване на натовското въздушно пространство.

"Като на филм". Как самолет фантом прелетя над няколко страни от НАТО, за да кацне у нас?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булгаргаз" обяви търг за втечнен природен газ до терминал Ревитуса

Крайният срок за оферти е 16 август. Ако няма уговорено разтоварване - сключените договори се анулират, пише в условията

"Газ не открихме в интерконектора": Вицепремиер се оплака от недовършено строителство на гръцката връзка

Според МРРБ строежът бил "като една луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и няма хубав достъп до нея"

Flex е по-велико от flat - новите устройства на Samsung

Galaxy Z Flip4 и Fold4 - от лайфстайл и селфита до работа на голям "малък" екран

На екскурзия до Франция - за ваксина срещу маймунска шарка

Европейци пътуват, за да получат имунизация срещу болестта

Играта на Дмитрий Медведев - от мек либерал до агресивен рупор на военната пропаганда

Един разговор с Путин в Астрахан стои в основата на трансформацията му

Журналисти и преподаватели настояват Румен Радев да даде убежище на Алексей Алчин

"Екстрадирането му ще е сериозен удар по авторитета на България"