Михайло Подоляк за Румен Радев: Този човек ни предлага да паднем на колене Снимка: © bTV

"Този човек не предлага мир, не предлага Русия да се изтегли от нашите територии, той ни предлага да паднем на колене и да приемем решението, че Украйна повече няма да я има", каза в предаването "120 минути" Украйна Михайло Подоляк, съветник на Зеленски, по повод позицията на Румен Радев, изразена преди няколко дни в Брюксел.

"На мен ми се иска този човек да говореше по този начин и така да поставяше акцентите, за да може на всички да бъде ясно какво предлага той. Той не предлага мир, не предлага войната да се прекрати, защото не предлага основното – Русия да напусне нашата територия. Той ни предлага да застанем на колене и да продължаваме да позволяваме нашите деца да бъдат убивани.", обясни тезата си Подоляк.

"Ще воюваме, за да освободим територията си и всеки президент би казал това. Ако се беше случило на България, вероятно и вие щяхте да постъпите така", продължи той в интервюто на Стоян Георгиев.

Тази седмица Румен Радев направи скандално изказване в Брюксел, малко преди всички лидери на ЕС да проведат среща с украинския президент Володимир Зеленски.

"Служебното правителство изпълни задачата, поставена от 48 НС, да се предостави въоръжение от резервите на българската армия. Надявам се правителството ще прояви разум в бъдеще това да не се допуска. Това е кръвопролитна война. Все по-рядко чуваме гласове за мир. Чуваме само гласовете на оръжията. Чуваме само призиви за победа, без някой да може да дефинира какво означава победа", обяви Радев пред журналисти в Брюксел.

Съветникът на Зеленски еднозначно формулира какво значи победа и какво преговори за мир:

"Няма нужда от илюзии какво можем да договорим - единственият начин да спре войната е изтеглянето на руските войски и войници от нашата територията", каза той.

Попитан за българската помощ, която стана публично ясна едва от публикациите на Die Welt и Politico преди месец, Подоляк отговори:

"Вие сте страхотна страна, която много ни помогна, вашият премиер (бел. р. имаше предвид Кирил Петков) ще реши сам кога иска да говори публично. В най-тежкия момент вашата страна ни помогна и това завинаги ще го запишем в сърцата си."

Подоляк отказа да влиза в детайли за естеството на българската военна помощ, но даде да се разбере, че тя е била голяма, важна и навременна.

По отношение на Русия и на русофилските настроения у нас Подоляк каза:

"Всеки човек може да вярва в това, което иска. Но да поставим правилните акценти - как ще реагирате, ако някой влезе в дома ви и започне да ви убива. Русия не инвестира в себе си, в хората си, а винаги инвестира в това да отиде другаде и да убие някого.

През 2014 тя влезе при нас и разсели криминални контингенти. Тогава не взехме решение да освободим нашите територии, за наше съжаление. 8 години по-късно Русия реши, че Украйна е слаба страна и че за 3 дни ще ни унищожи."

"Не слушайте руска пропаганда. Русия ще бъде записана в историята с черната боя, не заставайте до нея, никога.", завърши Подоляк.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024