Премиерът остава оптимист за членство на България в Шенген

След изборите в Нидерландия преговорите за членството на България в Шенген са по-трудни, но целта остава до края на годината все пак да има решение и усилията на страната ни остават в тази насока.

Toва заяви министър-преседателят Николай Денков преди началото на срещата на вътрешните министри на страните от Европейския съюз в Брюксел.

На нея се очаква да бъде разгледан докладът след посещението на представители на Австрия и Нидерландия в България за готовността на страната да се присъедини към Шенгенското пространство, но не и да бъде взето решение.

"Резултатът от тази мисия е изключително положителен доклад и след като тези представители са подписали доклада, това означава, че техните представители – на Австрия и на Нидерландия, вече приемат, че има много силен напредък. Оттам нататък ще продължат дипломатическите бих казал усилия, как да се формулира решение, което до края на този месец да се опита да бъде прието", каза Денков.

Темата за членство на България и Румъния в зоната за свободно пътуване и отворени граници в Европа трябваше да е в дневния ред на Съвета на ЕС, който се провежда в Брюксел, но изборите в Нидерландия и смяната на властта там бяха посочени като причина гласуването да бъде отложено. Амстердам и Виена до момента са двете страни от ЕС, които блокират София и Букурещ, а решенията за разширяване на Шенген се взимат с единодушие.

По отношение на предстоящите промени в Конституцията на България - един от приоритетите на правителството, премиерът обясни, че в момента се подготвят финалните текстове, които ще са различни от вече представените и ще бъдат съобразение с препоръките на Венецианската комисия.

По думите му най-важно е да бъдат прецизирани текстовете, свързани със съдебната реформа и със служебното правителство.

Денков заяви още, че не иска да влиза в полемика с президента Румен Радев, като каза че ветото на държавния глава върху предоставянето на бронирана техника на Украйна е абсолютно излишен акт, защото то така или иначе ще бъде отхвърлено от Народното събрание. Против обещаната военна помощ за нападнатата от Русия страна са само парламентарните партии БСП и "Възраждане".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024