Премиерът ще реши за оставката на Хинков, след като види заключенията на АДФИ и прокуратурата Снимка: © Getty Images

Премиерът Николай Денков ще изчака резултатите от проверките на прокуратурата и на агенцията за държавна финансова инспекция, за да реши дали да освободи министъра на здравеопазването Христо Хинков.

Николай Денков обясни пред журналисти, че не вижда смисъл да освобождава Хинков "преди да е наясно дали той е действал правилно по казуса с директора на „Пирогов“.

Ако се окаже, че той има основания, той трябва да бъде поздравен за това, че се грижи за средствата, защото те трябва да отидат за лечение на болните и ако се окаже, че министърът е действал правилно, той трябва да бъде подкрепен,“ заяви Денков.

Премиерът обясни, че министърът е действал според правомощията си. Ако нещо се оспорва, това е дали основанията му са верни, или не. Ако министър Хинков е имал основания, тогава той е действа правилно и директорът на болницата трябва да понесе съответните санкции. Ако се окаже, че основанията не са подкрепени от проверяващата институция, значи проблемът е при министъра,“ каза още Денков.

Темата за оставката на Хинков беше повдигната, след като той освободи директора на „Пирогов“ Валентин Димитров. Повод за това стана одитен доклад, който показвал, че лечебното заведение е в тежко финансово състояние.

По думите на министъра финансовата загуба на болницата се е увеличила със 7 млн. лв. за последната година, а дружеството е декапитализирано.

Част от загубата се дължи на банков заем, който е изтеглен за покриване на други натрупани задължения.

"Когато получа доклад да нарушения в случая в "Пирогов", аз съм длъжен да предприема действия иначе мога да бъда обвинен в безстопанственост", каза Хинков.

Това обаче предизвика остра съпротива от страна на ГЕРБ, а самият директор Валентин Димитров спря процедурата по смяна, като обжалва решението.

Здравният министър Христо Хинков и директорът на "Пирогов" Валентин Димитров бяха извикани в Народното събрание да дадат обяснения за скандала след одита, който показа нарушения на Закона за обществените поръчки и провокира уволнението на Димитров.

Комисията, оглавявана от Костадин Ангелов (ГЕРБ), реши да "задължи" министъра да спре процедурата по освобождаването на шефа на спешната болница, докато прокуратурата и Икономическа полиция не се произнесат дали наистина Димитров е направил злоупотреби.

За отмяна на уволнението гласуваха от ГЕРБ, ДПС и ИТН, против бяха от ПП-ДБ, а от "Възраждане" гласуваха "въздържал се".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024