Превъоръжаване. Вторите 8 изтребителя F-16 за България ще са готови през 2027 г. Снимка: © Getty Images

Вторите 8 американски изтребители F-16 Block 70, предназначени за Военновъздушните сили на България, ще бъдат произведени до 30 септември 2027 г. Министерството на отбраната на САЩ вече е сключило договор с производителя на бойните самолети - Lockheed Martin - за изпълнение на българската поръчка. Съобщението на Пентагона е от 14 септември. Цената на машина е фиксирана - до 131 млн. долара, става ясно от публикуваното съобщение.

Българският парламент одобри втората част от инвестиционния разход за превъоръжаване на Военновъздушните сили в края на 2022 г. Тя предвижда купуване на още 8 самолета F-16 след поръчката на първите 8 - инвестиция и процедура, която се забави с години, но в крайна сметка беше финализирана от третия кабинет "Борисов" през 2019 г. Цената на първите изтребители беше 2,2 млрд. лева, които трябваше да бъдат платени накуп заради липсата на предишни военни сделки със САЩ. Това е изискване на американското законодателство.

С втория договор, първата вноска по който беше направена през декември 2022 г. и е в размер на 31 млн. лева, България трябва да окомплектова ескадрила от 16 изтребителя. Общата стойност на втората поръчка е за малко над 2,5 млрд. лева, но този път плащането е разсрочено в годините до производството и доставката на машините. Вторият договор включва още боеприпаси за самолетите, средства за поддържка, резервни части, обучение на пилоти и информационна система.

Доставката на първите 8 бойни самолета обаче се забави. Официалният мотив е пандемията от коронавирус, която възпрепятства производствения процес в новия завод на компанията производител в Тексас.

Новият срок, в който се очаква изтребителите да пристигнат в България, е 2025 г. Дотогава трябва да бъде готов ремонтът на военната база "Граф Игнатиево", която ще посрещне самолетите. Тече обучение на български военни пилоти, които да летят на новите самолети.

В момента на въоръжение на Военновъздушните сили са съветски изтребители МиГ-29, които са с изтичащ срок на експлоатация най-късно догодина. Ремонтът им и удължаването на летателния им живот е труден заради войната, която Русия започна в Украйна преди година и половина и наложените от ЕС санкции срещу режима в Москва. Той от своя страна обяви България и държавите от Съюза за "неприятелски страни", защото подкрепят независимата и нападната Украйна.

Други страни от ЕС и НАТО, които разполагат със старо съветско въоръжение, в това число изтребители, предоставиха техника на Киев. България не го направи. И до момента задълженията на страната за т.нар. Аir policing за защита на въздушното пространство на НАТО се извършва от българските ВВС със съветските самолети и помощ от партньорски държави в Алианса.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024