През очите на един млад гласоподавател: Мая Манолова в TikTok и хартиената бюлетина - не eco-friendly Снимка: © Марина Сивенова

Белослава Петкова е на 18. Учи във Френската гимназия в София, вълнуват я културата, изкуството, широкият свят. Родена е в началото на годината и това ѝ осигурява правото на парламентарните избори на 2 април 2023 г. да пусне бюлетина.

Тя е първият млад гласоподавател, с когото нагазваме в тема, която е ръбът между света на децата и този на възрастните - политиката. И скачаме направо в дълбокото.

Бела ще гласува, защото смята, че това е неин граждански дълг. Има ясна представа и как ще го направи - с машина. Мотивът да я предпочете пред аналоговата бюлетина е железен и не сте го чували по новините в този му вид:

,,Защото е нещо ново и предпочитам да не се хаби хартия. Аз съм eco-friendly. Опитвам се." .

Досега е била свидетел как става номерът само по традиционния начин, ходила е на избори с техните: ,,Виждала съм как влизаш, попълваш бюлетина и излизаш"...

С това се изчерпват процедурните политически въпроси, които ей така, между другото, разкривата една много политическа тема, която вълнува хората на нейната възраст живо - опазването на природата.

В нейния случай родителите ѝ не са източник на политическа информация - оставили са я сама да си изгради впечатления. ,,Моите родители гласуват винаги разнородно – единият избира едно, другият - съвсем различно". Не ѝ влияят, не са ѝ казвали и за кого гласуват.

Бела Петкова, Белослава Петкова интервю, политика, избори 2023, гласуване, снимка: Марина Сивенова.

Какви новини все пак достигат до млад човек, който сам казва, че не се интересува особено от новини?

Бързо научаваме, когато питаме кои са важните политически теми в момента: ,,Ще имаме ли най-после правителство; въпросът с еврото също, защото от икономическа страна съм "за", но в същото време не искам да се загуби ‘‘идентичността“ (на лева), защото това е част от България" - с лекота изброява Бела две от ключовите теми от политическия свят на възрастните.

Научила е и за решението на Върховния касационен съд, според което транс хората не могат да сменят пола си по документи, дори и да са преминали през физическа трансформация. По тази тема има позиция: "И там няма каквото и да е развитие. Българите не са отворени към такива промени и няма да ги видим скоро, защото просто такъв ни е манталитетът - не обичаме промени".

Знае и за скандалите в Народния театър с уволнението на режисьора Александър Морфов.

Генерално - не само заради този случай, ѝ липсва "по-ясна позиция от страна на български актьори, музиканти, популярни личности, когато става дума за политика и социални проблеми". Има и съвет - социалните медии не са платформата за споделяне на политически позиции: "Като че ли там вече е твърде комерсиално и не можеш да си сигурен дали позицията им е истинска или е рекламно съдържание".

Бела е чула и че ще има военно обучение за 10 и 11 клас. По този въпрос казва: "И малко да е, не мисля, че е правилно да го има."

Актуалната политическа ситуация я кара да си задава въпроси - липсата на стабилен парламент дълго време е едното нещо: "Защото не знаеш какво се случва, кой управлява в момента, някакво служебно правителство - откъде са се взели тези, какво следва, откъде се появяват всички тези партии. На мен в момента ми е като едно тъмно петно - как става цялата тази поява изведнъж на нови хора, как веднага печелят публичност и гласове.", казва тя.

Истинският бум на интерес към политиката за нея и за приятелите ѝ е по време на пандемията от коронавирус. ,,Буквално нямаше какво друго да правя", смее се тя. ,,Седим пред телевизора и слушаме генерала." (ген. Мутафчийски - лекарят, който беше начело на щаба за борба с коронавируса)

И приятелите си описва като политически активни тогава: ,,Ставаха дискусии постоянно - за ваксините особено. Леле, какви спорове сме имали всички и цялото чудене – сега да вярваме ли на политиката, на правителството или да се доверим на всички изследвания, които можем да намерим в интернет? Има ли пропаганда в момента, зависи ли от политиците дали ваксината е нещо добро или зло като метод за контролиране?"

Кои проблеми, важни за младите хора по света, не присъстват в политическия дебат, а трябва?

,,Greenwashing-ът", отговаря уверено Бела. Ако се чудите какво е това, да, и това го няма в новините в България. Става дума за ситуацията, в която големите компании се включват в темата за опазване на околната среда, защото е модерно, но това доникъде не води. Бела е на мнение, че има нужда от истински зелени инициативи, но не се случват.

А има ли политически инфлуенсъри?

Отговорът тук е изненадващ, особено за хора, които нямат TikTok, например: ,,Мая Манолова е страшна инфлуенсърка!", смее се Бела. ,,Има м чувството, че толкова се е вкоренила в гимназията, особено в горния випуск, където има нейни последователи, ама яко последователи. Агитират от собствените си профили в социалните мрежи..."

С положително отношение Бела споменава двама политици - в случая жени и далеч от България. "Сана Марин е много готина!", назовава тийнейджърката младата премиерка на Финландия. Другият пример е от другия край на света - министър-председателката на Нова Зеландия Джасинда Ардерн, която съвсем наскоро изненадващо подаде оставка заради бърнаут.

Когато темата вече е светът, Бела разкрива кое е едно от трите неща, които тя би променила в България в следващите 4 години - като човек, гласуващ за първи път.

Тя учи в езикова гимназия, но връзката с чужбина ѝ се губи: ,,Във френската гимназия например нямаме достатъчно френски учители. Има само един и е един час, само веднъж в седмицата. За ученето на език е важно да има повече директна връзка с държавите в чужбина."

Споделя и наблюдения - в много училища има обявени Еразъм проекти и пътувания, но не във всички училища реално се практикуват както трябва, или са за малко на брой хора. "Междукултурната връзка е много важна според мен за учениците, в която и да е гимназия.", казва Бела.

И още нещо - музиката и изобразителното изкуство не бива да изчезват като предмети в 10, 11 и 12 клас. ,,Понякога може да е толкова тежко (по другите предмети), че няма какво да те разведри и да ти отпусне мозъка, освен някакво изкуство в училище."

Другите промени са прагматични и от дневния ред на всеки: ,,Наскоро станах шофьор, много ме притеснява, че ще има отворена шахта, огромна дупка. Побърква ме, защото още нямам тези рефлекси на опитните шофьори - цък, цък, наляво, надясно, да избегнеш препятствие."

Качеството на пътните настилки и контролът на шофьорите по отношение на спазването на закони също ѝ липсва.

"Ох, много си я обичам", казва Бела, когато я питаме в София какво би променила с гласа си. Първото нещо, което ѝ хрумва, са строежите. ,,Нервира ме, защото съм свикнала кварталът ми да е винаги зелен и даже обрасъл".Вместо това блокове скриват гледката към Витоша. Като приоритет 2 и 3 за промяна идват мръсотията - фасовете, найлонови торбички и шишета по полянките и мръсният въздух.

Когато стигаме до темата "училище", разбираме, че в нейното - Френската гимназия - има обучение по "гражданско образование". Оттам добива представа как функционират институциите: ,,Дори днес (в часа) говорихме за неправителствени организации".

Дали нещо се научава по този предмет или не зависи как самото училище подхожда към темата, казва Бела.

"Реално има неща в него, които наистина научаваш за вътрешни работи като администрация, управление, но учебникът не е добре направен." Смята и че голям обем съдържание е ,,сгъчкан на едно място".

Бела още не знае за кого ще гласува за първи път, казва, че ще чете, за да се ориентира - кандидати, преференции. Има и притеснения:

,,Още се чувствам малка да гласувам, защото нито имам опита, нито обкръжението ми ме предразполага. Нищо от политиката като че ли не ме засяга толкова, колкото човек, който живее и се издържа самостоятелно. Все пак завися изцяло от родителите си и съм свикнала да не ме вълнува, което не е правилно."

Обмисля, след като завърши гимназия, да учи "Устойчиво развитие", "Психология" или "Социология". Както и да не остане в България. Но не защото не ѝ харесва. ,,Първо не искам да живея вкъщи, искам да съм напълно самостоятелна или поне да започне този процес. Второ, защото искам да си развивам езика и комуникацията, това което съм изградила и съм учила тези 5 години във Френската."

Избрала си е Франция. И вярва, че това няма как да не те обогати - да опознаеш други култури.

Миа Стаменова Войната, еврото, правата... Политиката, когато си на 18 и за първи път ще гласуваш


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024