Войната, еврото, правата... Политиката, когато си на 18 и за първи път ще гласуваш Снимка: © Марина Сивенова

Миа Стаменова вече е на 18. Учи в Училището по бизнес и предприемачество в София - 19 СУ "Елин Пелин". Вълнуват я човешките права, социалните проблеми, бизнесът. Рожденият ѝ ден е в началото на годината и това ѝ осигурява правото на парламентарните избори на 2 април 2023 г. да пусне бюлетина за първи път. А ще го направи ли, знае ли как, за кого? Откъде се информира?

Миа е вторият млад гласоподавател, с когото си говорим за политика - тема не точно присъща за тийнейджър, но вече официално достъпна територия за пълнолетния човек.

Тя ще гласува, защото е убедена, че всеки глас може да промени много. Изненадва ни обаче отговорът ѝ "как". За разлика от много млади хора предпочита хартиената бюлетина с аргумента: ,,Харесвам си старомодното, old school - на хартия всичко да се прави." Ходила е на избори с родителите си и е виждала как протича процесът - по аналоговия начин.

Как се информира Миа по политическите въпроси? До голяма степен още разчита главно на мнението на родителите си, "но със сигурност с времето ще почна сама да изграждам мнението си за политиците, партиите и хората."

Миа е от изчезващия вид представители на поколението Z, които още гледат телевизия и дори си пускат и новинарските емисии.

,,Опитвам се да гледам новини. Като се прибера и си включа телевизора, пускам и новините преди филми, нещо..." Ако някоя политическа тема я заинтригува - обръща се към Google и оттам отваря новинарски сайтове. Не се доверява на социалните мрежи за информация.

Две от големите теми, които събуждат любопитството ѝ към политиката, са инвазията на Русия в Украйна и приемането на еврото от България. За първото сама търси информация още с началото на войната: ,,Със сигурност ми беше много интересно в началото на конфликта да разбера как е почнал, какви са причините. Много четях тогава на тази тема."

Еврото е казус, който обсъждат в училище - в часовете по предприемачество и бизнес - и Миа има категорично мнение по въпроса: ,,Аз съм много "за" еврото да се приеме. Разбира се, в началото ще има много промени в цените и на хората ще им е странно да възприемат факта, че сме с нова валута - на пръв поглед ще им се струва, че нещата са по-скъпи, но те няма да са по-скъпи, ще си запазят стойността. Да, ще изглежда различно заради цената, защото, примерно, ще пише 2 евро и ще си мислят, че 2 евро са 4 лева, обаче заплатите също ще се обърнат в евро, и закръглянето може на някои места да се увеличи малко, но след време нещата ще са много по-нормални и ще е много по-лесно за България финансово да е по-добре."

Следващият казус, който я вълнува, е от спектъра на правата на хората - битката срещу домашното насилие ,,над жени, мъже и деца". Струва ѝ се, че напоследък повече се говори за този проблем, но "всъщност може и още."

Какво знае за партиите и има ли политически инфлуенсъри?

В информационния балон на Миа е ставало дума само за няколко партии. ,,Продължаваме Промяната" ги чувам много често от връстниците ми, брат ми, родителите ми. БСП, ДПС - и тези също постоянно се чуват. Доколкото знам "Промяната", както подсказва името, искат да се променят основни неща, които куцат в държавата.", споделя познанието си тя.

Миа е забелязала, че когато става дума за социални проблеми, доста актьори и популярни личности се включват, но по строго политически въпроси не ги вижда: ,,За политика със сигурност ми липсва мнението им. Не съм чувала много известни хора в България, които говорят за това."

Фийдовете ѝ в социалните мрежи не ѝ предлагат политически физиономии и послания. Но за инфлуенсърите споделя:

,,Знам, че Ицо Хазарта е инфлуенсър на тази тема. Не знам за коя партия, но знам, че е политик." Съобщаваме ѝ, че точно Хазарта е от ПП и я разсмиваме. Миа добавя: ,,Той е част от "инфлуенсърите", които се занимават с политика и може би единственият, за когото знам, че се занимава с това. И Слави Трифонов..."

За жените в политиката впечатлението ѝ е, че са малко и "със сигурност има дискриминация на пола".

"Мнозина не смятат, че жените са достатъчно авторитетни, за да се занимават с това. Аз пък смятам обраното - могат да бъдат много по-влиятелни от мъжете. За мен жените в политиката са много подвласни на мъжете, влияят се почти изцяло от тяхното мнение и от това как ще ги възприемат."

Кои проблеми, важни за младите хора по света, не присъстват в политическия дебат, а трябва?

,,Със сигурност равенството между половете. Не се засяга психичното здраве на хората, особено на тези, които работят в институциите. Не се засягат и много съвременни проблеми", изрежда Миа. Има и някои идеи какво би променила в България в следващите 4 години и в държаата, и в София, ако имаше власт.

,,В България няма поле за развитие. Това може би ми е главният проблем и голямата причина младите хора да бягат от България." Тя вижда проблем и с образованието от 1-ви до 12-и клас. ,,Системата ни е покъртителна, има много предмети, които стават излишни в някакъв момент и има други, които трябва да просъществуват - засягащи развивитието на характера на човека и растежа му в бъдеще."

Щом стигаме до София, следва въздишка: ,,Ох, много си обичам столицата"... Първото нещо, което ѝ хрумва, е, че има много хора в неравностойно положение или такива без дом. ,,На тях не им се обръща абсолютно никакво внимание – гледат ги като утайката на обществото. Това е нещо, което трябва да се промени в бъдеще, особено ако искаме да се развива страната."

Чуди се и дали има и прилични рехабилитационни институции за хора, които имат проблем с алкохола и наркотиците. ,,Това също е голям проблем у нас, има много алкохолици по улиците и на тях всъщност може да им се помогне". Сеща се и за бездомните животни...

Миа обича столицата на България, но иска да учи във Виена, след като завърши гимназия - специалност "Управление на бизнеса". ,,После планирам или да остана там или, ако успея да си подредя правилно живота, да отида да живея в Щатите", споделя тя плановете си, а ние си спомняме какво ни е казала по-рано за полето за развитие в България.

Вече на 18, на Миа годините ѝ се струват дори малко, но щом това е възрастта, която дава право на вот, "то тогава в училище трябва много повече да се образоваме за политиката, партиите, институциите, защото много малко млади хора всъщност разбират от политика или се интересуват". Тя знае, че гласуването е "нещо важно, много може да се променя с гласове".

Бела Петкова, избори 2023, тийнток През очите на един млад гласоподавател: Мая Манолова в TikTok и хартиената бюлетина - не eco-friendly


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024