Президентът на Аржентина уволни зам.-министър - критикувал футболните национали Снимка: © Getty Images

Президентът на Аржентина Хавиер Милей уволни заместник-министъра на спорта Хулио Гаро, който по-рано призова капитана на футболния национален отбор Лионел Меси и президента на аржентинската футболна федерация да се извинят за расистки коментари срещу френския национален отбор. Те бяха отправени непосредствено след финала на Копа Америка в неделя, който Аржентина спечели. Отборът е и актуалният световен шампион.

"Никое правителство не може да казва на световните шампиони какво да мислят и какво да правят! Гаро вече не е част от правителството", се казва в изявление на президентската администрация.

Историята започна, когато неделя футболистът на англиския клуб "Челси" Фернандес публикува клип, в който се вижда как той и съотборниците му от Аржентина празнуват трофея, докато пеят песен с купища обиди срещу цветнокожите футболисти на Франция.

Според изданието Marca, текстът ѝ гласи: "Те играят за Франция, но всички са от Ангола. Тичат добре, спят с транссексуални, майка им е нигерийка, баща им е камерунец, но на паспорта пише французин".

Записът е пуснат лично от Фернандес - явно превъзбуден от успеха на финала на Копа Америка.

Безвкусните подигравки обаче не останаха без реакция.

Съотборникът на аржентинеца в "Челси" Уесли Фофана го обвини в проява на "необуздан расизъм" на фона на повърхностните кампании на футболните федерации срещу езика на омразата. Други играчи на "Челси" като Аксел Дисаси и Мало Густо демонстративно спряха да следват Фернандес в Instagram, без да коментират поведението му.


Национал на Аржентина се забърка в грозен расистки скандал срещу Франция


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024